FT: Apple prefera sa se indatoreze decat sa foloseasca rezerva uriasa de bani acumulata. Gigantul american pregateste o emisiune de obligatiuni record, pentru rascumparare de actiuni
Apple
La aproape un an de la emisiunea de obligatiuni de 17 miliarde de dolari efectuata de Apple, un record la acea data, compania americana pregateste terenul pentru un nou plasament de titluri, prin care sa finanteze extinderea cu 30 miliarde de dolari a programului de rascumparare de actiuni.
Noua operatiune de finantare a gigantului american ar putea deveni a doua cea mai mare emisiune de obligatiuni din istorie, noteaza Financial Times, preluat de Mediafax.
Apple a anuntat, odata cu raportul financiar pentru primul trimestru al acestui an, ca va extinde programul de rascumparare de actiuni, o forma de recompensare a actionarilor, de la 60 miliarde de dolari la 90 miliarde de dolari, masura finantata prin plasamente de obligatiuni catre investitori din SUA si din strainatate.
Ca si anul trecut, compania prefera sa se indatoreze in loc de a utiliza rezervele uriase acumulate, de 150 miliarde de dolari. Circa 130 miliarde de dolari, sau 88% din aceste fonduri sunt detinute in afara SUA, iar repatrierea ar presupune plata taxei pe profit de pana la 35%.
Noul director financiar al Apple, Luca Maestri, a avertizat recent ca repatrierea fondurilor detinute in afara SUA ar presupune "consecinte semnificative" in ceea ce priveste taxele.
Emisiunea internationala de obligatiuni va fi efectuata cel mai probabil in zona euro, unde costurile de finantare sunt in prezent mai reduse decat pe piata SUA. Alegerea Europei ca locatie ar servi totodata la diversificarea bazei de investitori pentru Apple.
Apple a emis in urma cu 12 luni obligatiuni in valoare de 17 miliarde de dolari, stabilind un record la acea data. Cererea din partea investitorilor a depasit 50 miliarde de dolari. Cinci luni mai tarziu, recordul a fost depasit de grupul american Verizon, care a plasat titluri de 49 miliarde de dolari pentru a finanta achizitia pachetului de 45% din actiuni detinut de Vodafone la Verizon Wireless, tranzactie de 130 miliarde de dolari.
Apple a acumulat, in SUA, rezerve de 38 de miliarde de dolari, suma care a scazut cu 1 miliard de dolari fata de nivelul din august 2012, cand compania a distribuit pentru prima data dividende.
Maestri a afirmat ca Apple vrea sa mentina rezerve suficiente pe plan intern pentru a finanta dezvoltarea afacerilor si eventuale achizitii. Directorul general al Apple, Tim Cook, a afirmat ca Apple "sta la panda" pentru noi achizitii. In ultimul an si jumatate, compania a preluat 24 de firme.
Pe acelasi subiect: