Enel a platit statului roman cele 400 mil. euro, conform deciziei de arbitraj de la Paris, si a preluat 13,6% din E-Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia
Enel
Grupul energetic italian Enel a anuntat ca filiala sa Enel Investment Holding BV (EIH) a finalizat luni achizitia unui pachet de 13,6% din actiunile E-Distributie Muntenia (EDM) si Enel Energie Muntenia (EEM) de la SAPE SA, compania de stat care administreaza detinerile publice in mai multe companii, pentru o suma totala de circa 401 milioane euro, stabilita in urma unui arbitraj international.
In urma tranzactiei, EIH si-a majorat participatiile in EDM si EEM la aproximativ 78% din actiunile fiecarei companii, de la nivelul de 64,4% detinut anterior.
”Tranzactia prin care Enel Investment Holding BV a preluat un pachet suplimentar de 13,6% la EDM si EEM este o consecinta a exercitarii de catre SAPE a clauzei put option in luna noiembrie a anului 2012. Odata cu exercitarea clauzei put option, SAPE a cerut un pret de circa 520 de milioane de euro, care a fost contestat de catre EIH. Intrucat nu a fost stabilit un acord asupra pretului actiunilor, in 2014 SAPE a initiat o procedura de arbitraj la Camera Internationala de Comert de la Paris, prin care a solicitat pretul mentionat anterior, precum si dobanzi de circa 60 de milioane de euro”, arata un comunicat emis luni de Enel.
In decizia din data de 3 februarie, Tribunalul Arbitral a stabilit pretul pachetelor de actiuni care fac obiectul clauzei put option la circa 400 de milioane de euro, reducand astfel suma ceruta de SAPE cu peste 100 de milioane de euro si respingand solicitarea pentru acordarea de dobanzi.
Grupul Enel a anuntat luna trecuta ca a provizionat suma de circa 400 milioane euro pentru a plati statului roman contravaloarea pachetului de 13,57% din fosta Electrica Muntenia Sud, conform deciziei de arbitraj de la Paris din luna februarie.
De ce s-a ajuns la arbitraj
Luna trecuta, Tribunalul Arbitral International de la Paris a hotarat ca grupul energetic italian Enel trebuie sa plateasca SAPE circa 401 milioane de euro pentru 13,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud, care astazi este impartita in E-Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia. Pretentiile formulate de statul roman se ridicau la peste 550 milioane euro.
Procesul a durat doi ani si jumatate.
Enel detine trei din cele opt distributii regionale de energie electrica din Romania. Grupul are 2,8 milioane de clienti pe piata romaneasca, in zona Capitalei, Banat si Dobrogea. Enel are peste 3.100 de angajati in Romania.
Prin contractul de privatizare a fostei companii Electrica Muntenia Sud, Guvernul a primit clauza "Put option" (dreptul de a vinde 13,57% din actiunile companiei, ramase in proprietatea sa dupa ce Enel a devenit actionar majoritar in urma procesului de privatizare), insa nu a fost stabilit un pret fix, ci o formula de calcul bazata pe elemente care pot fi interpretabile.
Intrucat partile nu au ajuns la un acord in aceasta privinta, conform cu practica comerciala internationala, cazul a fost inaintat la Curtea de Arbitraj de la Paris.
In septembrie 2014, Departamentul pentru Energie a fost informat de Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) ca Tribunalul International de Arbitraj de la Paris a admis cererea de arbitraj in cazul Enel.
SAPE solicita atunci Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocand Optiunea “Put”, exact asa cum a fost deja stabilit prin HG 1163/27.11.2012, se mai arata in comunicat. Optiunea “Put” prevede ca Electrica are dreptul de a vinde si Enel are obligatia de a cumpara un pachet de 13,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud, in conformitate cu mecanismul de stabilire a pretului, prevazut in contractul de privatizare semnat in iulie 2007.
SAPE a fost infiintata in 2014, ca urmare a divizarii partiale a Electrica, inainte de listarea la bursa.
In anul 2004, grupul italian Enel a platit 36 de milioane de euro pentru plata pachetelor de cate 24,6% din actiunile Banat si Dobrogea achizitionate si 76 de milioane de euro pentru titlurile nou emise, special pentru aceasta tranzactie, astfel incat grupul italian a ajuns la majoritatea de 51% in ambele filiale Electrica.
Cele 76 de milioane de euro au intrat in conturile companiilor detinute de Enel, urmand sa fie utilizate pentru investitii.
In 2008, Enel a achizitionat direct de la Electrica 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud, pentru 395 milioane euro, si a subscris noi actiuni la majorarea de capital social, cu suma de 425 milioane euro, ajungang sa detina 64,4% din titluri.
Cele 425 milioane de euro au ramas in compania detinuta de italieni urmand, de asemenea, sa fie utilizate pentru investitii.
Cum Electrica a vandut actiunile, compania a incasat, in urma vanzarii pachetelor de actiuni de la distributiile Banat, Dobrogea si Muntenia Sud, o suma totala de 431 milioane de euro, restul banilor ramand in companiile detinute majoritar de Enel.
Pe acelasi subiect: