"Cred ca este scandalos sa trebuiasca sa dai mita pentru un doctor. (...) Este inacceptabil ca pentru actiunile de rutina sa fie nevoie sa dai mita", a declarat Raymond Breden. El a afirmat ca primeste plangeri din partea membrilor Camerei de Comert privind cazuri de coruptie in Romania si ca nivelul coruptiei nu s-a schimbat in ultimii ani.

Ambasadorul SUA: Companiile americane nu investesc in Romania din cauza ca li se cere mita

Pe de alta parte, el a spus ca natura cazurilor de coruptie a suferit unele modificari. Astfel, daca pana la sfarsitul anului 2006 era solicitata mita pentru introducerea in tara a unor produse, dupa 2007 cazurile de coruptie au loc cel mai des la procedurile de achizitii publice.

Doua tipuri de coruptie

El a clasificat coruptia existenta in doua categorii, prima fiind legata de proiectele de investitii publice, care implica sume mari de bani, si a doua privind actiunile de rutina, precum vizita la un doctor.

Legat de subiectul coruptiei, el a aratat ca in acest an Ministerul Justitiei a inceput sa ia o serie de masuri sustinute pentru stoparea acesteia. Breden a adaugat ca in prezent coruptia nu mai este acceptata fata de anii trecuti cand, desi cazurile erau cunoscute, opinia generala era ca nu se poate face nimic.

Si totusi...Romania are plusurile ei

Printre avantajele Romaniei pentru investitorii britanici, presedintele BRCC a nominalizat costurile reduse cu forta de munca, marimea si potentialul pietei si spiritul antreprenorial.

Presedintele BRCC - totodata director al companiei de audit si consultanta KPMG - a adaugat ca firmele britanice sunt interesate in Romania in principal de sectoarele de servicii, productie sau industria de petrol si gaze. Romania este prezenta in Marea Britanie prin doar prin exporturi, fara sa existe vreo companie din Romania care sa-si fi deschis o subsidiara in Marea Britanie.

Si ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a adus in discutie, recent, problema coruptiei, afirmand ca unele companii americane care au investit in Romania se plang ca oficiali romani le cer mita.

Citeste si

Sefa FMI cere SUA sa rezolve rapid problema datoriilor suverane pentru a evita criza economica la nivel planetar

Afaceri incepute in propria sufragerie. Cum fac bani romanii