"Poziţia de monopol a DGSR pe piaţa distribuţiei gazelor naturale, în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie (Bucureşti şi localităţi din 19 judeţe), a oferit companiei, conform legislaţiei, dreptul exclusiv de a aviza proiectele tehnice, de a recepţiona lucrările de execuţie şi de a pune în funcţiune instalaţiile de utilizare a gazelor naturale (IUGN). De asemenea, distribuitorul stabilea şi încasa tarife aferente acestor servicii", arată autoritatea de concurenţă într-un comunicat.

Cele 19 judeţe sunt: Braşov, Covasna, Ilfov, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Buzău, Călăraşi, Olt, Dolj, Brăila, Galaţi, Tulcea, Vrancea, Teleorman, Argeş, Prahova, Vâlcea şi Constanţa.

"În cadrul investigaţiei declanşate în anul 2017, autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2011-2012, Distrigaz Sud Reţele SRL (DGSR) a stabilit şi a practicat tarife excesive, nejustificate economic, pentru avizarea tehnică a proiectelor de execuţie a IUGN şi pentru recepţia lucrărilor şi pentru punerea în funcţiune a acestora în perioada 2013-2019. În consecinţă, pentru avizarea tehnică şi pentru recepţia instalaţiilor de utilizare şi punerea în funcţiune a acestora, DGSR a practicat tarife mai mari decât media pieţei", precizează Consiliul Concurenţei.

Comportamentul Distrigaz Sud Reţele s-a manifestat în perioada în care a fost singurul prestator al acestor servicii, consumatorii neavând posibilitatea de a alege alt operator.

Decizia Consiliului Concurenţei va fi publicată, în formă neconfidenţială, pe pagina web a instituţiei.

Distrigaz Sud Reţele este lider în distribuţia de gaze naturale în România, având 1,9 milioane de clienţi, circa 20.000 km reţea şi 2.600 de angajaţi. Distrigaz Sud Reţele deţine licenţă de operare pentru distribuţia de gaze naturale în 851 de localităţi, pe raza a 19 judeţe din sudul şi centrul României: Argeş, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea, Vâlcea, Vrancea şi Teleorman.