Deutsche Bank, care recent a demarat un amplu program de restructurare sub conducerea noului director general John Cryan, a devenit ultima institutie financiara occidentala care isi reduce prezenta pe piata din China, unde limitele impuse participatiei detinute de companiile straine a facut dificila atingerea cresterii strategice pe care si-au propus-o multe firme.

Cu toate acestea, reducerea participatiei la bancile chineze a generat profituri de mai multe miliarde pentru bancile europene si americane.

Situatia ar urma sa se repete si in cazul Deutsche Bank, avand in vedere ca luni seara actiunile Hua Xia Bank erau cotate la 11,44 yuani, fata de mai putin de 4 yuani per actiune in 2006, cand Deutsche Bank a facut prima investitie in banca chineza.  

Vanzarea participatiei detinute la Hua Xia Bank va aduce Deutsche Bank o suma cuprinsa intre 23 si 25,7 miliarde de yuani (3,6 - 4,0 miliarde de dolari sau 3,2 - 3,7 miliarde de euro), la actualul curs de schimb, in functie de evolutia pretului actiunilor Hua Xia inainte de finalizarea procedurilor de vanzare.  

Vanzarea participatiei la Hua Xia Bank va permite grupului bancar german sa isi imbunatateasca raportul capitalului de rang 1 cu 0,3 - 0,4 puncte procentuale fata de nivelul de 11,5% inregistrat la finele lunii septembrie. Anterior, Deutsche Bank, cea mai mare banca europeana, a anuntat un plan de masuri destinat eliminarii a aproximativ 15.000 de posturi si retragerea din 10 tari pentru reducerea costurilor.