"Avertisment pentru studenti si elevi! Faceti-va temele din timp. Wikipedia protesteaza, miercuri, fata de o lege rea", a scris pe contul sau de Twitter Jimmy Wales, fondatorul acestei enciclopedii participative online. "Ultimele detalii sunt inca analizate, dar se pare ca acest consens va viza mai degraba o inchidere totala decat una partiala. Va fi o nebunie. Sper ca Wikipedia va conduce la o blocare a sistemului telefonic de la Washington, miercuri! Transmiteti acest mesaj tuturor cunostintelor", a adaugat Jimmy Wales.

"Libertatea nu este niciodata oferita de opresor, ea trebuie sa fie ceruta de cel oprimat", a continuat Jimmy Wales, citandu-l pe fostul lider american de culoare al miscarii pentru drepturile civile Martin Luther King. "Miercuri, Wikipedia va cere", a adaugat Wales.

Proiectele de legi "Stop Online Piracy Act", depus la Camera Reprezentantilor, si "Protect IP Act", analizat in Senatul american, vizeaza combaterea pirateriei online.

Ele au primit deja sprijin din partea Hollywoodului, a industriei muzicale si a Camerei de comert americane.
Insa in decembrie 2011, mai multi "pionieri" ai internetului, precum fondatorii eBay, Google, Twitter, Yahoo! si Wikipedia, au publicat o scrisoare deschisa in care isi exprimau ingrijorarea fata de proiectele Congresului american.

Potrivit lor, propunerile aflate in studiu "ar oferi guvernului american puterea de a cenzura internetul, folosind proceduri similare cu cele folosite de China, Malaysia si Iran".

"Cu totii avem sansa de a infiinta grupuri si asociatii (...) care promoveaza spiritul antreprenorial, inovatia, crearea de continut si libertatea de expresie online", afirma autorii acelei scrisori deschise. Ei se tem totodata ca mediul care a contribuit la succesul lor va fi pus sub semnul intrebarii de politicieni.

Wikipedia, care a celebrat pe 15 ianuarie cea de-a 11-a aniversare a ei, este cea mai importanta enciclopedie online din lume, cu peste 20 de milioane de articole in 282 de limbi.