Cum lupta pentru supravietuire unul dintre gigantii electronicii. Sony s-ar putea scinda pentru a redeveni profitabila
Daniel Loeb, unul dintre cei mai importanti actionari ai Sony, a sugerat ca firma japoneza sa renunte la 20% din divizia sa de entertainment, noteaza BBC. Loeb isi doreste ca banii proveniti de pe urma tranzactiei sa fie folositi in sectorul de electronice al companiei, care traverseaza o perioada foarte dificila.
Actionarul este si cel care a pus bazele fondului Third Point care detine 6,5% cota parte din Sony.
Sony a emis insa o declaratie de presa, subliniind ca divizia sa de entertainment nu este de vanzare.
Saptamana trecuta, japonezii au raportat primul profit anual al firmei din ultimii cinci ani, dar rezultatele sale s-au bazat pe deprecierea yenului, si mai putin pe propriile eforturi de redresare ale companiei.
Sectorul de electronice al Sony, in special divizia de televizoare, se afla pe un puternic trend descendent de opt ani de zile.
Desi compania este in continuare cunoscuta datorita electronicelor pe care le produce, multi oameni ar fi surprinsi sa afle cati bani face aceasta din sectorul de muzica si film. Daniel Loeb descrie partea de entertainment a firmei ca pe “o nestemata ascunsa”.
Casele de productie muzicala ale Sony au colaborari cu artisti precum Taylor Swift, Beyonce si Adele, in timp ce studioul lor de film este unul dintre cele mai mari de la Hollywood si cel care s-a ocupat de ultima productie din franciza James Bond, Skyfall.
“Ca si in cazul altor conglomerate in care am investit pana acum, Sony are doua mari ramuri care se confrunta cu probleme diferite, fiecare acoperind adevarata valoare a celeilalte. Pentru a maximiza succesul general al companiei, suntem de parere ca Sony ar trebui sa isi schimbe structura proprietatii pe care o detine asupra Sony Entertainment”, a spus Loeb intr-o scrisoare, care a fost publicata in ziarul New York Times.
Sony a respins insa ideea. “Asa cum a declarat in numeroase randuri presedintele si CEO-ul Kazuo Hirai, divizia de entertainment este o componenta importanta din cresterea companiei si nu este de vanzare. Dorim sa continuam un dialog constructiv cu actionarii nostri, urmandu-ne in acelasi timp strategia”, a anuntat compania.
Daniel Loeb a tinut prima pagina a ziarelor anul trecut, cand a militat pentru demiterea directorului executiv al Yahoo! din acea perioada, Scott Thompson, dupa ce s-a descoperit ca acesta mintise in legatura cu diploma in stiintele tehnologiei pe care sustinea ca o are. Thompson a parasit in cele din urma compania si a fost inlocuit de Marissa Mayer.
Actionarii activisti de genul lui Loeb sunt destul de rari in Japonia iar intalnirile lor nu interfereaza de obicei cu planurile companiei. Dar tara cauta in prezent sa atraga investitorii globali, premierul Shinzo Abe ales anul trecut aducand o relaxare a politicilor monetare, pentru a creste economia nationala.
Loeb si-a exprimat intr-o scrisoare sprijinul pentru premierul japonez. “Sub conducerea prim-ministrului Abe, Japonia isi poate recastiga pozitia ca una din principalele puteri ale lumii”, spus Loeb.
Mai multe despre:
#Sony#electronice
Pe acelasi subiect: