Contrabanda cu tigari a scazut cu 2% la inceput de an. Daca s-ar reduce la zero, 400 milioane de euro ar intra suplimentar in bugetul statului
Contrabanda cu tigarete a scazut in luna ianuarie la 13% din totalul vanzarilor, de la 15% in noiembrie 2011, a anuntat producatorul JTI Romania. Acesta apreciaza scaderea ca fiind una "remarcabila".
Scaderea este una importanta in comparatie cu ianuarie 2010, cand contrabanda a atins un maxim istoric de 36,2% ca urmare a cresterii masive a accizei pentru tigarete, informeaza Mediafax.
Ulterior, comertul ilegal cu tigarete a inceput sa se diminueze, cu exceptia lunilor iulie si noiembrie 2011.
"Piata neagra a scazut semnificativ pentru ca autoritatile au actionat in mod concertat. Dupa semnalul puternic dat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, prin care combaterea comertului ilicit cu tigarete a devenit o prioritate, legislatia s-a modificat, a fost emis un ordin comun al ministrilor de interne si de finante, s-a constituit un grup de lucru si s-a elaborat un plan strategic de combatere a comertului ilicit cu tigarete", a declarat Gilda Lazar, de la JTI Romania.
Aceasta a mai spus ca datorita eforturilor autoritatilor din Republica Moldova ponderea contrabandei cu tigarete cu timbru moldovenesc a scazut. Gilda Lazar a anuntat si ca, in prezent, contrabanda cu tigarete se intensifica dinspre Serbia.
Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs la BAT Romania, este de parere ca "un singur punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda reprezinta incasari suplimentare la bugetul de stat de circa 30 milioane de euro, iar daca s-ar reduce la zero comertul ilicit cu tigarete, aproximativ 400 milioane de euro ar intra suplimentar in bugetul statului" .
Potrivit Autoritatii Nationale a Vamilor, in ianuarie 2012 incasarile din acciza la tigarete au fost cu 42% mai mari fata de aceeasi luna a anului trecut.
Andrei Vasilescu, de la Philip Morris Romania, crede ca este nevoie de imbunatatirea cadrului legislativ unitar care sa reglementeze contrabanda si evaziunea fiscala.
Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei. In 2011, cele trei companii de pe piata au adus o contributie la bugetul general consolidat cu circa 2,75 miliarde euro din accize si TVA.