Patru autotorisme ticsite cu tutun de contrabanda au gasit politistii sectorului 2, astazi in apropierea pietei Obor. Speculanti insinueaza ca isi impart in continuare profitul cu cei care ar trebui sa stopeze fenomenul:vamesii si angajatii de la frontiera. Asta in conditiile in care  200 dintre ei au fost arestati in cadrul celei mai mari campanii anticoruptie pusa la cale de autoritati.

Iata ca la patru luni de la arestarile spectaculoase tara s-a umplut iar de tigarete fara timbru.

Este adevarat si ca traficantii si-au perfectionat metodele. Acum doua saptamani, de pilda un caraus care avea doua baxuri prinse de un deltaplan a sarit de la mare inaltime in clipa in care s-a oprit motorul masinariei. Omul a murit pe loc.

Pe de alta parte, politistii de la combaterea fraudelor economice cer sanctionarea clientilor care cumpara marfa de contrabanda. Daca ei dispar atunci dispar si furnizorii. Pina una alta la cateva ore dupa razia de astazi vazatorii de tutun faceau oferte.

Piata neagra e tot mai mare

Un studiu comandat si prezentat in urma cu doi ani de catre producatorii JTI si BAT releva ca nivelul de consum de tigarete contrafacute din Romania va creste pe termen mediu de la 8,5 miliarde tigari pe an la 12,9 miliarde bucati, reprezentand 33,7% din piata de profil, iar pe termen lung ponderea ar putea ajunge la 50,4% din total.

In studiu se arata ca magazinele duty-free sunt principali furnizori pentru comertul ilicit de tigarete, iar cele mai afectate zone de comertul ilicit cu tigarete sunt cele invecinate cu granitele non-UE, respectiv cu Serbia, Ucraina si Republica Moldova.

Producatorii de tigareste spun ca o cota de peste 36% pentru tigarile de contrabanda inseamna ca una din trei tigari provine din comertul ilicit, scrie Mediafax. Adrian Popa, Corporate Affairs Manager la British American Tobacco, estima recent ca pierderile la bugetul de stat cauzate de contrabandă vor depasi in acest an un miliard de euro.