Consiliul de Administratie al Oltchim a votat intrarea in insolventa. Avocatul Piperea va administra insolventa
Gheorghe Piperea
Toti cei cinci membri ai Consiliului de Administratie al Oltchim Ramnicu Valcea au votat, joi, pentru intrarea companiei in insolventa, in vederea reorganizarii, validand astfel propunerea prezentata in sedinta de miercuri a Guvernului de catre ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Potrivit liderului sindical Corneliu Cernev, din cadrul SC Oltchim, la sedinta Consiliului de Administratie al Oltchim, completat, joi, cu doi membri, respectiv Nicolae Turdean, consilier al ministrului Economiei, Varujan Vosganian, si directorul adjunct al OSPI, a fost stabilit un set de masuri care vizeaza noul statut al societatii, informeaza Mediafax.
"Toti cei cinci membri ai CA au votat «pentru» intrarea in insolventa. Presedintele CA (n.r. - Nicolae Turdean) s-a angajat ca ne va trimite memorandumul aprobat in Guvern, care prevede intrarea in insolventa si ajutor cu capital de lucru si asteptam suma necesara promisa pentru capitalul de lucru", a declarat Cernev.
Potrivit acestuia, in cursul zilei de marti va avea loc o intalnire la OSPI, cu directorul general, in cadrul careia va fi stabilit un plan de asistenta de urgenta. Cernev a adaugat ca in ceea ce priveste exectuarea silita a unor active din cadrul Oltchim pentru datorii insolventa a fost declarata tocmai pentru ca creditorii sa inceteeze aceste actiuni.
Salariatii, speriati ca-si vor pierde joburile
Salariatii de la Oltchim sunt speriati de insolventa si de perspectiva inchiderii combinatului si pierderea locurilor de munca.
"Evident ca suntem suparati si ne uitam cu teama la ziua de maine. Suntem nemultumiti si nu acceptam sa ne pierdem locurile de munca din cauza greselilor de management din trecut si a hotiilor care au avut loc ani de zile. Cerem liderilor de sindicat sa fie alaturi de noi si sa salveze combinatul si locurile de munca. Insolventa ne sperie", a declarat o femeie care a iesit din schimbul I de la Oltchim.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ca Oltchim va intra in insolventa si ca propunerea in acest sens a fost prezentata in sedinta de miercuri a Guvernului, cererea privind insolventa urmand sa fie transmisa Tribunalului Valcea.
La finalul sedintei de Guvern de miercuri, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a aratat ca una dintre variantele incluse in memorandumul redactat de Varujan Vosganian este intrarea Oltchim in insolventa in vederea reorganizarii, dupa modelul Hidroelectrica. In privinta unor eventuale disponibilizari, ministrul Finantelor a aratat ca managementul Oltchim a elaborat un plan de reorganizare si ca numarul angajatilor disponbilizati va fi stabilit dupa aprobarea acestui plan.
Surse oficiale au declarat, marti seara, pentru Mediafax, ca premierul Victor Ponta a discutat cu oficialii FMI despre situatia combinatului Oltchim, iar principala varianta luata in calcul este intrarea companiei in insolventa ca solutie ulterioara pentru privatizarea mai usoara a societatii, proces care sa presupuna si disponibilizari.
Avocatul Piperea si o firma dintr-un grup international, numiti administratori judiciari ai Oltchim
O firma a avocatului Gheorghe Piperea si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO, vor fi administratorii judiciari provizorii ai Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT).
Rominsolv este reprezentata de Gheorghe Piperea, iar BDO Business Restructuring de Niculaie Balan, potrivit unui comunicat al Oltchim transmis joi Bursei de Valori Bucuresti, citat de Mediafax.
Firma Rominsolv este controlata de persoanele fizice Gheorghe Piperea, cu o participatie de 59%, Anca Piperea si Cristian Iordaneascu, fiecare cu cate 20%, respectiv de Alexandru Deaconu Mircea, cu 1%. Piperea este si coordonator al unei firme de avocatura, Piperea si Asociatii.
BDO Business Restructuring face parte din grupul BDO Romania, din reteaua BDO International Limited. Potrivit datelor proprii, BDO Business Restructuring a fost desemnat administrator judiciar si al producatorului de cupru Cuprom, care a intrat in insolventa in 2010.
Guvernul a decis sa ceara intrarea in insolventa a Oltchim dupa ce anul trecut a esuat in incercarea de a-l privatiza. Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV /strong>. Diaconecu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.
Actiunile Oltchim au picat cu 15%, dupa ce compania a anuntat ca va solicita insolventa
Actiunile Oltchim (OLT) au cazut cu 15% la revenirea la tranzactionare, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB, dupa ce compania a comunicat ca va solicita insolventa.
Titlurile Oltchim au fost oprite de la tranzactionare inca dinainte de deschiderea sedintei bursiere de miercuri, avand in vedere ca intr-o sedinta de Guvern urma sa fie stabilita soarta combinatului chimic.
Actiunile Oltchim au reintrat la tranzactionare la ora 16:20, cu 25 de minute inainte de inchiderea sedintei bursiere. Pretul a cazut cu 15% chiar din primele tranzactii si a ajuns la 0,4875 lei/actiune. Primele operatiuni au fost realizate pentru suma de 2.700 de lei, iar apoi orice ordin de cumparare plasat in piata a fost executat imediat.
La ora 16:25, aceste titluri inregistrau un rulaj 3.600 de lei. La momentul respectiv, in piata nu existau ordine de cumparare pentru aceste actiuni, iar la vanzare erau afisate ordine pentru de 330.000 de actiuni.
Pe acelasi subiect: