Astfel, conducerea bancii solicita actionarilor sa aprobe reluarea discutiilor cu Nextebank, dupa ce in decembrie acestia au respins oferta de fuziune, scrie Mediafax.

Nextebank inaintase in luna noiembrie a anului trecut o oferta ferma revizuita pentru fuziunea prin absorbtie cu banca din Sibiu, controlata de Ilie Carabulea, insa actionarii nu au acceptat-o, imputernicind in schimb directoratul institutiei de credit sa majoreze capitalul cu cel mult 155 de milioane lei pe o perioada de un an, prin emisiune de actiuni legate de imprumuturi subordonate convertibile in actiuni.

Pe 28 aprilie, actionarii vor discuta si propunerea de reducere a capitalului social cu 204,5 milioane lei (46,3 milioane euro), de la 314,6 milioane lei la 110,13 milioane lei, prin anularea a 2,04 miliarde actiuni, pentru acoperirea partiala a pierderilor cumulate ale bancii intregistrate la finele anului trecut.

Operatiunea ar urma sa fie efectuata la jumatatea lunii iulie, iar anularea actiunilor se va face proportional cu cota de participare a fiecarui actionar. Directoratul propune ca, ulterior, capitalul social sa fie majorat cu 135 milioane lei (30,5 milioane euro), la maxim 245,13 milioane lei, pentru a putea implementa planurile de dezvoltare a bancii.

Majorarea se va realiza in luna octombrie, prin emisiune de actiuni cu valoare nominala de 0,1 lei, oferite actionarilor spre cumparare la pretul nominal, in baza exercitarii dreptului de preferinta. Titlurile ramase nesubscrise vor fi scoase la vanzare prin oferta publica sau plasament privat, la pretul de 0,11 lei/actiune.

Carpatica a trecut anul trecut pe pierderi, inregistrand un rezultat negativ de circa 170 milioane lei (38,2 milioane euro), de la un castig de 38,4 milioane lei in 2013, dupa ce a constituit provizioane suplimentare de 231,6 milioane lei pentru creditele neperformante. Banca avea la finele anului trecut o pierdere acumulata de 224,98 milioane lei.

BCC este listata la Bursa de Valori Bucuresti, iar cele mai recente tranzactii s-au operat la un pret de 0,0515 lei/titlu, in scadere cu 14,88% fata de referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea bancii este de 190,35 milioane lei. Titlurile Banca Carpatica (BCC) au scazut abrupt dupa ce banca a cerut actionarilor sa sustina o reducere de capital pentru acoperirea pierderilor din 2014, precum si o recapitalizare ulterioara.