Companiile de stat continua sa fenteze Guvernul: angajeaza firmele de consultanta ale angajatilor, fara licitatie
Companiile de stat asigura multe privilegii, precum contracte preferentiale de consultanta incheiate inclusiv cu firme detinute chiar de angajati ai societatii respective, a declarat premierul Victor Ponta, asigurand insa ca unele dintre aceste privilegii au fost eliminate, iar altele vor fi de asemenea oprite.
"Nu le-am oprit pe toate, pentru ca nu le-am descoperit pe toate. Dau exemple pe care le cunosc si o sa le dam public din rapoartele corpului de control, la Compania Energetica Oltenia, la companiile componente, sa se vada ce de angajati sunt inventatori si au brevete. Inventeaza o groaza de lucruri. O sa-l rog pe domnul Nita ( ministrul delegat pentru Energie-n.r.) sa prezinte situatia ca sa se vada cate sute de masini sunt date in comodat, cumparate de catre companiile de stat si date in comodat. O sa prezint saptamana viitoare, sa se vada cate sute de persoane stau in continuare in locuinte de la RA-APPS. Avem inca o multime de privilegii. Pe masura ce le descoperim, le prezentam presei si cu sprijinul presei le si schimbam. Avem, din fericire, forta politica de a face aceste schimbari pe care le-a stiut fiecare guvern si pe care n-a reusit niciunul sa le faca", a spus premierul, potrivit Mediafax.
Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a enumerat alte deficiente semnalate de controalele efectuate la companiile de stat, precum incredintari directe, contracte preferentiale in domeniul achizitiilor serviciilor de consultanta, asistenta juridice, contracte de consultanta incheiate intre angajati ai companiilor si firme ale lor.
"A existat si mai exista o practica ca angajati ai companiilor de stat, pe langa salariile pe care le incaseaza, sa incaseaze diverse sume substantiale pe contracte de prestari servicii, pe diferite domenii de activitate, nu numai de consultanta", a afirmat Chitoiu.
La radul sau, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat ca sursa coruptiei in companiile de stat o reprezinta sumele de bani aflate la dispozitia lor pentru a incheia contracte de investitii.
"Aceste sume, in 2011, au fost 3,4 miliarde de lei, in 2012 suma a scazut la 1,9 miliarde de lei, iar in 2013 am prevazut doar 1,8 miliarde de lei, deci o reducere sensibila, considerabila, a banilor disponibili pentru cheltuieli discretionare", a spus Voinea.
Mai multe despre:
#companii de stat#consultanta
Pe acelasi subiect: