Comisia Europeană a aprobat preluarea combinatului de la Galați de către fondul de investiţii Liberty House
Sanjeev Gupta
Comisia Europeană a aprobat miercuri tranzacţia prin care fondul de investiţii Liberty House a preluat activele ArcelorMittal din mai multe ţări europene, inclusiv din România, transmite Reuters.
Pentru a putea prelua oţelăria Ilva din Italia, ArcelorMittal s-a oferit anul trecut să vândă unităţile: ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia, ArcelorMittal Galaţi, România, ArcelorMittal Skopje, Macedonia, ArcelorMittal Ostrava, Cehia, ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg, şi liniile de zincare numărul 4 şi 5 de la Flemalle; decaparea, liniile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea de la combinatul de la Liege, Belgia.
"În luna mai 2018, Comisia a aprobat achiziţionarea Ilva de către ArcelorMittal, în funcţie de îndeplinirea unor condiţii. În special, ArcelorMittal urma să vândă mai multe active unui cumpărător adecvat. Vânzările au fost propuse de ArcelorMittal pentru a răspunde îngrijorărilor Comisiei cu privire la competiţia efectivă pe piaţa europeană", a informat executivul comunitar.
Comisia a luat miercuri două decizii referitoare la vânzare acestor active: în primul rând a decis că Liberty House Group este un cumpărător adecvat pentru activele ArcelorMittal, iar în al doilea rând a decis că nu există îngrijorări în materie de concurenţă deoarece există suprapuneri limitate între activităţile Liberty House Group şi oţelăriile achiziţionate de la ArcelorMittal.
Potrivit unui comunicat al companiei, noul conglomerat va include toate activitățile din domeniul siderurgic și al ingineriei în Marea Britanie, activitățile siderurgice din Whyalla, o serie de mine de aur și mine de cocs metalurgic din Australia și, odată finalizată tranzacția, cele șapte combinate siderurgice achiziționate de la ArcelorMittal în Europa. Noul grup format va exclude afacerile GFG în domeniul reciclării și al materialelor pentru construcții deținute în Australia și SUA.
"Suntem încântați că UE a validat Liberty ca fiind un cumpărător potrivit pentru aceste active. Prin această achiziție devenim al treilea producător de oțel din Europa. Suntem un grup ambițios și continuăm să evoluăm. Reunirea activelor noastre internaționale din domeniul oțelului face parte din expansiunea noastră deliberată, strategică și durabilă”, a spus Sanjeev Gupta, reședintele executiv al GFG Alliance.
Capacitatea de producție globală a Liberty include o poziție puternică în Regatul Unit ca producător de oțel și furnizor de componente pentru sectoare precum auto, aviație, apărare și energie regenerabilă. Liberty Steel Primary din Australia este unul dintre cei mai importanți producători de oțel feroviar și de armături de oțel pentru industria de infrastructură și construcții și se află în continua creștere. În decembrie 2018, compania a anunțat planuri îndrăznețe pentru construirea unei fabrici de ultimă generație în Australia de Sud cu o capacitate de 10 Mtpa.
În plus, achiziția activelor ArcelorMittal din Europa va permite creșterea capacității de producție a Liberty pe o gamă completă de produse plate și lungi, ceea va duce la o evoluție semnificativă pe zona de producție minieră și de oțel pentru grupul Liberty.
Înregistrat la Singapore şi cu sediul general la Londra, Liberty House Group este un fond de investiţii care în ultimi ani a cumpărat mai multe active în domeniul oţelului şi aluminiului.Fondul a subliniat că după finalizarea tranzacţiei cu ArcelorMittal, capacităţile sale mondiale de producţie a oţelului vor ajunge la 15 milioane tone.
Grupul ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.
Pe acelasi subiect: