Potrivit topului celor mai mari 300 de companii din Romania primit din partea Registrului Cometului, Ziarul Financiar a intocmit doua liste cu cate 50 de companii ordonate in functie de cresterea sau scaderea cifrei de afaceri inregistrata anul trecut, in primul an complet de criza prin care a trecut piata locala (VEZI FOTO).

Reprezentantii ONRC au precizat ca una din cinci companii nu si-a depus bilantul pentru anul 2009, astfel ca este posibil ca unele firme sa nu figureze in topurile realizate de ZF.

Energia, farma, IT-ul si constructiile sunt domeniile in care activeaza campionii cresterilor in ceea ce priveste afacerile derulate anul trecut, cele mai lovite businessuri fiind cele din sectorul auto, metalurgie si siderurgie, industria chimica, dar si distributia si productia de materiale de constructii, potrivit topului celor mai mari 300 de companii din Romania.

Specialistii spun insa ca aceste companii care au bifat cresteri spectaculoase, una dintre ele inregistrand o majorare de 100 de ori a rulajului, sunt doar cativa campioni, doua-trei cazuri izolate in contextul in care mare parte a sectoarelor nu au dus-o bine in primul an complet de criza din Romania.

KDF Energy, unul dintre cei mai importanti brokeri de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, a ajuns anul trecut de la un milion la 100 de milioane de euro, intrand la momentul potrivit pe o piata care i-a asigurat cresterea accelerata. Sanofi-Aventis a avut un business de peste cinci ori mai mare pentru ca a integrat o alta companie farmaceutica in structura sa, iar Europharm a crescut de aproape cinci ori pe o piata care pare imuna la criza.

Mai multe despre companiile care au sfidat criza sau, dimpotriva, care au fost doborate de recesiune, in Ziarul Financiar.