CEZ vrea sa se extinda in Polonia si Slovacia. In Romania renunta la parcul eolian
CEZ, cel mai mare poducator de energie din Cehia, vrea sa cumpere pachetul majoritar de actiuni al companiei de stat Energa din Polonia si compania Elektrarne, controlata de Enel in Slovacia, in conditiile in care grupul a anuntat ca incearca sa vanda integral parcul eolian detinut in Romania.
CEZ, controlata de statul ceh, are nevoie sa isi creasca veniturile "pentru a asigura actionarilor dividendele stabile cu care sunt obisnuiti", conform declaratiei facute de CEO-ul grupului, Daniel Benes, pentru ziarul Hospodarske Noviny, citat de Bloomberg.
CEZ nu a initiat inca negocierile cu Energa. Statul polonez detine 51% dintre actiunile Energa, care a fost listata pe bursa anul trecut.
Benes a afirmat ca CEZ vizeaza totodata preluarea a 66% dintre actiunile producatorului de energie din Slovacia, Slovenske Elektrarne, care sunt detinute de Enel. De altfel, a inceput negocierile cu guvernul slovac, cel care este actionar minoritar la Elektrarne, pentru o posibila achizitie.
Actiunile CEZ au urcat cu 0,3% pe bursa din Praga, in timp ce titlurile Energa au avansat cu 0,5% pe bursa din Varsovia, valoarea de piata a celui de-al treilea mare producator de energie din Polonia ajungand la 3 miliarde de dolari.
Enel, cea mai mare companie din domeniul energiei din Italia, a anuntat in iulie ca vrea sa vanda activele detinute in Slovacia si Romania, pentru a reduce datoria de 4,4 miliarde de euro pe care o are.
In aprilie, grupul ceh CEZ a anuntat ca este dispus sa vanda integral parcul eolian detinut in Romania, la Fantanele si Cogealac, daca va primi o oferta buna pentru acesta. Ulterior, in septembrie, seful CEZ Romania, Martin Zmelik, a declarat ca grupul isi va consolida operatiunile in Romania si nu va iesi de pe piata, chiar daca va reusi sa vanda parcurile eoliene din Dobrogea, dar ca nu este interesat de achiztții sau de participarea la proiecte energetice mari derulate de Guvern.
CEZ este cel mai mare producator de electricitate eoliena din Romania, activitate in care a investit 1,1 miliarde de euro. A intrat pe piata romaneasca in 2005, cand a cumparat de la Electrica SA filiala Electrica Oltenia.