Peter Loescher (55 de ani, Austria) a fost numit in 2007 dupa ce Siemens trecuse printr-o serie de scandaluri de coruptie. Anterior, el a lucrat in conducerea executiva a grupului Merck & Co.

Oficialii Consiliului de Supraveghere al Siemens au cerut la sfarsitul saptamanii trecute demisia lui Loescher, dupa ce compania si-a redus pentru a cincea oara consecutiv tinta de profit, afectata de investitiile in energie regenerabila si achizitii promovate de CEO.

Initial, sedinta din weekend avea pe ordinea de zi avizarea rezultatelor financiare pentru trimestrul al doilea. Astfel, Loescher nu a reusit sa directioneze Siemens spre tinta de profit, de 12% din vanzari, potrivit Bloomberg. Surse apropiate grupului au declarat ca in locul sau va fi numit directorul financiar executiv, Joe Kaeser.

Siemens are 60 de divizii si departamente, care produc o gama larga de produse, de la trenuri si turbine pe gaz la aparatura medicala si roboti industriali. Supravegherea atenta a operatiunilor este o sarcina dificila pentru directorul executiv, care trebuie sa se familiarizeze cu subtilitatile fiecareia dintre numeroasele piete unde activeaza grupul.

Unii investitori considera ca focusarea Siemens pe mai putine produse ar creste profitabilitatea.

Declinul Siemens este cu atat mai vizibil in contextul cresterii economiei germane dupa criza. Actiunile companiei au scazut cu 25% din iulie 2007, cand a inceput mandatul lui Loescher, in timp ce titlurile Volkswagen s-au dublat ca valoare, BASF a urcat cu 35%, iar Bayer cu 53%.