Cea mai mare listare a unei banci europene dupa criza financiara: ABN Amro, evaluata la 16,7 mld. euro pe baza pretului la care se va face IPO
Grupul bancar olandez ABN Amro a anuntat vineri ca operatiunea sa de oferta publica initiala se va face la un pret de 17,75 euro pe actiune, ceea ce va permite statului olandez sa stranga cel putin 3,3 miliarde euro in urma celei mai mari listari a unei banci europene dupa criza financiara din 2008, transmite Reuters.
La un pret de 17,5 euro pe actiune, ABN Amro este evaluata la 16,7 miliarde de euro.
La sapte ani de la nationalizarea ABN Amro, statul olandez vrea sa vanda un pachet de 20% din actiunile bancii, cu posibilitatea cresterii pana la 23%, tinand cont de optiunea de supra-alocare, urmand ca restul actiunilor sa fie vandut in transe.
Cu toate acestea, ministrul de Finante, Jeroen Dijsselbloem, a recunoscut ca statul nu va reusi sa recupereze toate cele 24 de miliarde euro cat a costat restabilirea ABN Amro.
Actiunile ABN Amro urmeaza sa fie tranzactionate vineri dimineata la bursa de valori de la Amsterdam.
ABN Amro era una dintre primele trei banci din Olanda si o banca importanta pe plan mondial atunci cand a fost preluata si dezmembrata, in 2007, in urma unei operatiuni de preluare ostila de 71 miliarde euro lansata de Royal Bank of Scotland Group, Banco Santander si Fortis.
Operatiunea s-a dovedit un dezastru pentru bancile care au preluat ABN Amro, astfel ca Royal Bank of Scotland a trebuit sa fie nationalizata de guvenul britanic, iar Fortis a disparut din cauza crizei financiare. In consecinta, statul olandez a fost nevoit sa intervina si sa preia ceea ce a mai ramas din ABN Amro.
Sub conducerea directorului general Gerrit Zalm, ABN Amro a eliminat mai multe mii de locuri de munca si s-a concentrat pe piata olandeza, unde realizeaza in prezent 80% din venituri si concureaza cu ING si Rabobank.
ABN Amro a intrat pe piata din Romania in 1996, insa in 2007 a fost achizitionata si impartita de rivalii RBS, Santander si Fortis. In urma tranzactiei, ABN Amro Bank Romania a devenit RBS Romania.