Autoritatile au catalogat GSK drept „trisorii care au crezut ca ar putea face profit usor in detrimentul sigurantei publice, a contribuabililor si a milioanelor de americani”.

Despre amenda uriasa pe care producatorii au primit-o se spune ca ar fi cea mai mare din istoria industriei farmaceutice, care acopera atat daunele morale, cat si acuzatiile aduse de clienti in perioada 1997 – 2004, cand medicamentele produse de GlaxoSmithKlin se numarau printre cel mai bine vandute pastile de pe piata americana.

Vorbim despre medicamentele Paxil (Serixat in SUA), pe care medicii din State le prescriau copiiilor, desi autoritatile britanice nu le aprobau persoanelor sub 18 ani. Printre efectele adverse alte pastilelor se numarau depresia, precum si toate consecintele acesteia (tentative de suicid, izolare, probleme in familie si in viata profesionala etc.).

Un alt medicament care provoca depresii in randul consumatorilor era Wellbutrin. Totodata, medicii americani recomandau Avandia pacientilor bolnavi de diabet, fara sa cunoasca efectele adverse ale acestora, ce nu apareau in prescriptiile de rigoare. Avandia a fost cumparat de 100.000 de englezi diabetici, pana cand a fost retras de pe piata, dupa numeroase tentative de suicid declarate in randul pacientilor.

Seroxat ori Paxil este un anti-depresiv comun, prescris anual milioanelor de britanici. Mai mult, pastilele au fost recomandate si copiiilor pana in 2003. Oficialii britanici sustin ca GSK a incurajat in mod gresit medicii sa prescrie aceste medicamente pacientilor de varste mici, fara sa stie cu siguranta ca nu le pot provoaca niciun fel de reactii negative.

Si Wellbrutin era folosit in Anglia pentru a trata starile de deprimare si tristete nejustificata, in timp ce in America era vandut ca remediu pentru slabit, desi nu fusese niciodata conceput in acest sens.

GSK, producator cu sediul in vestul Londrei, este a cincea mare companie de stat din Marea Britanie, cu o valoare de piata de 113 miliarde de dolari.

De curand, firma a fost de acord sa plateasca o amenda in valoare de un un miliard de dolari autoritatilor americane si doua miliarde autoritatilor federale, pentru daunele pe care le-a provocat milioanelor de pacienti din Statele Unite. Aceasta este cea mai mare amenda pe care o companie din industria farma o primeste si este dispus s-o plateasca, fara s-o conteste in instanta, noteaza Daily Mail.