Cat de „corecti“ din punct de vedere moral pot fi oamenii de afaceri?
Tomas Sedlacek
Romania, la fel ca si Cehia si restul tarilor fost comuniste, mai are de lucrat in ceea ce priveste etica in afaceri si economie pentru ca i-au lipsit doi dintre cei trei piloni de baza ai afacerilor. Economistul ceh Tomas Sedlacek sustine ca etica si economia mergeau mana in mana in trecut si asa ar trebui sa fie si acum.
"Exista trei gardieni ai afacerilor: spiritul antreprenorial, concurenta si reglementarea. In regiunea noastra suntem mai putin etici pentru ca ne-au lipsit punctele doi si trei: in timpul comunismului a lipsit concurenta, iar in perioada de tranzitie reglementarea, pentru ca eram satui de reguli", considera economistul ceh Tomas Sedlacek, prezent la dezbaterea "Economia binelui si a raului", organizata de Centrul Ceh si de Ambasada Cehiei in Romania.
Tomas Sedlacek, 34 de ani, este membru in Consiliul Economic National al Guvernului ceh, consilier al fostului presedinte Vaclav Havel, scrie Ziarul Financiar.
De multe ori in afaceri este tentant sa o iei pe o scurtatura, desi acest lucru nu corespunde valorilor morale. "Acum mult timp stateam la o coada, dar cineva in spatele meu a gasit o alta usa pe care se putea intra. Cand noi stateam la rand el era deja in biroul autoritatilor", a spus omul de afaceri Sebastian Ghita, care controleaza mai multe companii din industria IT&C si electro-retail, cu un rulaj anual in jurul valorii de 300 mil. euro.
"Daca ma intrebati pe mine, uneori folosesc scurtaturile", a completat Ghita.
Economistul ceh recunoaste insa ca nu a fost fost niciodata in locul unui om de afaceri: "Eu vorbesc teoretic, nu stiu ce as face daca as putea sa castig 10 miliarde de euro intr-o clipa".
Un rol important in lipsa de etica din mediul de afaceri il joaca si statul, care nu ofera intotdeauna cele mai bune exemple. Din cauza coruptiei "nimeni nu are incredere in guvern si de aici porneste problema privind etica in afaceri", considera Raymond Breden, presedintele Camerei de Comert Anglo-Romane.
Sedlacek sustine ca, daca in trecut etica si economia erau unite, acum cele doua sunt separate si din aceasta cauza lumea se afla intr-o situatie delicata din punct de vedere economic.
"Credem ca economia este o stiinta tehnica, dar nu este asa, am separat etica si economia, doua lucruri care in trecut erau unite. Cu totii stim ca este ceva in neregula cu lumea. Cele doua trebuie unite din nou", mai spune economistul ceh.
Pe acelasi subiect: