Cat castiga sefii de banci europene comparativ cu directorii din America. Decalajul a atins cel mai mare nivel
Directorii marilor bancilor europene castiga mai putin de jumatate decat omologii lor americani, in conditiile in care remuneratia medie in Europa a scazut cu 6% intre 2010 si 2014, in timp ce in SUA a crescut cu 15%, noteza Financial Times.
Anul trecut, directorii generali ai celor mai importante banci europene active pe plan international au castigat, in medie, 4,8 milioane lire sterline, incluzand salariul de baza, bonusurile si stimulentele pe termen lung, comparativ cu un pachet mediu de 10 milioane de lire sterline platit directorilor primelor cinci banci americane.
Desi sefii bancilor europene se situeaza in urma rivalilor americani de mai multi ani, in prezent decalajul a atins cel mai mare nivel.
Tendinta divergenta vine intr-un moment in care industria bancara globala este supusa la presiuni in urma inaspririi reglementarilor, competitiei acerbe si a cresterii economice anemice.
Bancile europene au fost lovite grav de aceste provocari, in special diviziile lor de investitii.
Potrivit Dealogic, in prima jumatate a acestui an, primele cinci banci americane au strans mai mult de o treime din comisioanele din industria globala de investment banking, dublu fata de cele 17% cat reprezinta comisioanele primite de primele cinci banci europene.
O posibila explicatie este ca bancile americane, care au fost rapid recapitalizate si restructurate dupa criza din 2008, au investit constant in extinderea operatiunilor, in timp ce bancile europene au fost afectate de schimbari de management.
Credit Suisse, Deutsche Bank, Barclays si Standard Chartered au schimbat recent directorii generali, iar simultan au fost presate de organismele de reglementare pentru a-si diminua activele si a creste capitalul.
Noul director general de la Credit Suisse, Tidjane Thiam, crede ca un sector bancar european puternic este o componenta esentiala pentru a oferi companiilor europene acces la finantare.
"Bancile care au crescut in mediul local vor face o mai buna alocare a capitalului. Este un argument care tine de eficienta nu de nationalism", a spus Thiam.
Soliditatea bancilor americane de investitii vine in contextul in care nivelul salarizarii in sectorul bancar este in scadere.
Potrivit PwC, un angajat din bancile de investitii a fost platit, in medie, cu 202.000 lire sterline anul trecut, cu 19% mai putin decat in 2010 si cu 21% sub varful atins in 2006.
PwC sustine ca principalul motiv care a dus la scaderea recompensele au fost presiunile venite de la investitori pentru imbunatatirea profitabilitatii. Firma de consultanta prognozeaza ca aceasta tendinta va continua si recompensele vor scadea si mai mult.