Din totalul emisiunilor de obligatiuni in lei ale Ministerului de Finante aflate in sold in prezent, numai 7% au scadenta dupa 2025, arata raportul BCR realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Economisirii. 

"Altfel spus, trebuie sa vedem o reducere a dependentei de finantarea externa si sa avem o finantare a cresterii economice prin resurse acumulate intern. Totodata, este necesara o reducere a presiunii pe termen lung asupra bugetului de stat, prin folosirea sistemelor private alternative care se bazeaza pe economisirea de-a lungul mai multor decenii. Imbatranirea populatiei nu face decat sa adauge presiune suplimentara in acest sens", se mai arata in raport.

Una dintre alternativele de a asigura investitii in domeniul locativ pe termen lung este economisirea - creditare in sistem colectiv.

Economisirea-creditarea pentru domeniul locativ a inregistrat o evolutie consistenta in ultimii ani. Rezultatele de pana acum confirma acest lucru. Evolutia inregistrata pana in prezent de BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) arata un sold al depozitelor de peste 2,6 miliarde lei.

In portofoliul BCR Banca pentru Locuinte exista peste 386.000 de contracte de economisire-creditare, cu o valoare a contractelor incheiate de 2,5 miliarde lei. Portofoliul de credite acordate de BCR Banca pentru Locuinte S.A. a crescut cu 16%, depasind 176 milioane lei.  

"Intentia de a investi in imbunatatiri locative a ramas ridicata de-a lungul anilor, 56% din populatie dorind acest lucru pe termen mediu (5 ani), 29% pe termen scurt (urmatoarele 12 luni) in timp ce 71% dintre cei care doresc sa-si imbunatateasca confortul locativ nu dispun de fonduri proprii pentru planurile de renovare sau reamenajare a locuintei", se arata in studiul IRSOP.  

"Investitiile in domeniul locativ prin crearea unor fonduri autohtone, sustenabile pe termen lung este o cerinta majora pentru imbunatatirea fondului locativ. Economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ genereaza aceste fonduri si ofera solutii pentru rezolvarea problemelor locative", a declarat Carmen Schuster, presedinte BCR Banca pentru Locuinte.  

Printre cele mai importante directii de imbunatatiri locative vizate de clienti se numara: renovari ale locuintei, imbunatatirea instalatiilor sanitare, a celor electrice, izolarea termica, reparatii de structura, achizitie de teren, casa de la tara, incalzirea, reparatii acoperis/terasa, achizitie locuinta, constructie casa, extinderea locuintei actuale. Sondajul ne arata ca 71% dintre cei care au un apartament si 29% dintre cei care au o casa declara ca locuinta lor are nevoie de reparatii.  

Conform celor mai recente studii, fondul locativ din Romania este format din 22,7 milioane locuinte.

Locuintele au in medie circa 2,7 camere, suprafata locuibila totala fiind de 398 milioane mp.

Marimea medie a unei locuinte in Romania este de 47,1 mp.

In UE, unei persoane ii revin 1,6 camere, iar in Romania aceasta situatie este substantial mai dramatica - o persoana dispune de numai 0,9 camere.

Suprafata per persoana in Romania este de 21 mp fata de 36 mp din UE.

"Cifrele de mai sus subliniaza conditiile precare de locuit in Romania, iar cresterea fondului locativ de sub 1% anual (2014 = 0,27%) este total insuficienta pentru a schimba aceasta situatie. De aceea, aproape jumatate (41,5%) din gospodariile din Romania se confrunta cu probleme serioase in domeniul locuitului: deteriorarea peretilor, a podelelor, a tocurilor de ferestre (52,3% din locuintele cu probleme), incalzire inadecvata (50%), igrasie pe pereti, podele sau in fundatia casei (40%), scurgeri prin acoperis (27%), lumina insuficienta (18%) sau alte probleme (21%)", mentioneaza BCR.  

Pentru un sfert dintre gospodariile din Romania, raportul dintre calitatea locuintei si costul locuirii este considerat nesatisfacator.