"Profitul net s-a situat la un milion lei (0,2 milioane euro) in comparatie cu pierderea neta de -10,2 milioane lei (-2,3 milioane euro) in trimestrul I 2013, pe baza unui rezultat operational solid care a depasit cuantumul costurilor cu riscul", se arata intr-un comunicat al BCR.

La finele lunii martie 2013, banca avea active de 70,58 miliarde lei (15,97 miliarde euro).

Grupul BCR a obtinut in primele trei luni un rezultat operational de 551,7 milioane lei (122,5 milioane euro), in scadere cu 2,8%, in conditiile unui venit operational mai mic, partial compensat de scaderea costurilor.

Venitul operational s-a diminuat cu 6,8%, la 914,1 milioane lei (203 milioane euro), iar venitul net din dobanzi a scazut cu 10,6%, la 644,3 milioane lei (143,1 milioane euro), fata de 721 milioane lei (164,3 milioane euro) in primele trei luni din 2013.

"Declinul a fost cauzat, in principal, de cererea modesta de credite in segmentele intreprinderilor mici si mijlocii si afacerilor mari, in pofida unor volume stabile de credite retail, acordate in conditiile unui mediu de dobanzi scazute", se mentioneaza in comunicat.

Rata creditelor neperformante a crescut la 30,2% din totalul portofoliului de credite, din cauza reducerii totale a portofoliului de credite, in special pe segmentul corporate, iar rata de acoperire a creditelor neperformante se situa la 61,1%, peste nivelul de 58% din primul trimestru al anului trecut.

Soldul creditelor acordate a scazut cu 14,7%, la 36,66 miliarde lei (8,22 miliarde euro), activitatea noua de creditare fiind afectata de cererea slaba si reusind sa compenseze numai partial rambursarile si contractia portofoliului de credite.

Totodata, depozitele atrase au scazut usor, cu 0,2%, la 37,36 miliarde lei (8,37 miliarde euro). "Depozitele clientilor raman principala sursa de finantare, in timp ce BCR se bucura de sprijinul sustinut al bancii-mama, alaturi de surse de finantare diverse si acorduri de finantare cu Institutii Financiare Internationale", se precizeaza in comunicat.

Banca se mentine pe prima pozitie in sistemul bancar dupa activele administrate, desi acestea s-au redus cu 6,8%, la 65,8 miliarde lei.

Venitul net din comisioane s-a apreciat cu 23,1%, la 175,9 milioane lei (39,1 milioane euro), in principal datorita accentului pe operatiunile de tranzactii si plati, precum si solutiilor de investitii alternative oferite clientilor, precum fonduri de investitii, bancassurance, economisire in sistem "Bauspar" sau fonduri de pensii.

Erste Group a raportat un profit in scadere cu 42% in primul trimestru. Activele s-au redus cu 4,4%

Erste Group a raportat pentru primul trimestru un profit net de 103,3 milioane euro, in scadere cu 41,6% comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce activele nete au coborat cu 4,36%, la 203,9 miliarde euro, potrivit raportului financiar al bancii.

In primul trimestru al anului trecut, grupul bancar a inregistrat un profit net de 176,6 milioane euro si avea active de 213,21 miliarde euro.

"Erste Group a inregistrat un profit net de 103,3 milioane euro in primul trimestru din 2014. Principalii factori care au influentat rezultatele sunt binecunoscuti: mentinerea dobanzilor la un nivelul scazut, cererea redusa de credite si, nu in ultimul rand, valoarea semnificativa a taxelor bancare si pe tranzactii din Austria, Ungaria si Slovacia. Continuarea tendintei de crestere economica inregistrata pe pietele noastre de baza ar trebui sa aiba un impact pozitiv asupra rezultatului financiar al bancii pe termen mediu spre lung. Imbunatatirea increderii clientilor nu s-a tradus insa pana in acest moment in volume de creditare sustenabil mai ridicate, dar portofoliul net de credite al Erste Group a ramas stabil de la inceputul anului", a explicat, intr-un comunicat, Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG.

Venitul net din dobanzi s-a redus in primul trimestru la 1,12 miliarde euro, de la 1,19 miliarde euro in primele trei luni ale anului trecut, in principal pe fondul cererii reduse de credite, in contextul caracterizat de mentinerea unui nivel scazut al dobanzilor, precum si al efectelor de schimb valutar. In acelasi timp, venitul net din taxe si comisioane a crescut usor, de la 447,4 milioane euro la 452,1 milioane euro, sustinut de operatiunile cu valori mobiliare, iar rezultatul net din tranzactionare s-a majorat considerabil, de la 30,7 milioane euro la 50,4 milioane euro. Venitul operational scaut cu 3,3% compartiv cu primul trimestru al anului trecut, la 1,69 miliarde euro.

Managementul riguros al costurilor a determinat reducerea cheltuielilor administrative generale cu 2,7%, la 963,3 milioane euro, ceea ce a determinat raportarea unui profit operational de 727,3 milioane euro, in scadere cu 4,1% comparativ cu ianuarie-martie 2013, si a unui raport cost/venit aproape neschimbat, de 57%.

Rata creditelor neperformante s-a mentinut la un nivel stabil in primul trimestru, de 9,6%, in contextul in care volumul de credite catre clienti a ramas constant. Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a diminuat usor, la 62,6%, de la 63,1% la fienle anului trecut.

Valoarea taxelor pe operatiuni bancare a insumat in intervalul analizat 99,8 milioane euro, din care 30,4 milioane euro in Austria, 10,3 milioane euro in Slovacia si 59,1 milioane euro in Ungaria.