Senatul a adoptat, joi, o propunere legislativa conform careia unitatile situate la parterul imobilelor locuite, de tip restaurant, cafenea si bar unde nu au loc spectacole, au program de functionare intre orele 8.00-22.00 pe timp de iarna, respectiv intre lunile octombrie si martie, si intre 8.00 si 23.00 pe timp de vara, scrie Mediafax.

In acelasi timp, unitatile unde exista spectacol au program intre orele 8.00 si 24.00, nerespectarea acestor prevederi urmand a fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 lei.

Potrivit propunerii legislative, nerespectarea interdictiei privind "organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, in structurile de alimentatie publica care functioneaza la parterul cladirilor cu destinatie de locuinte, dupa ora 22.00, in mediul urban", va fi sanctionata cu amenzi cuprinse intre 2.500 si 5.000 de lei.

"Este de notorietate publica faptul ca in spatiile destinate acestor servicii sunt organizate petreceri (nunti, botezuri, aniversari etc.). De regula, acestea se prelungesc pana dimineata zilei urmatoare, provocand un disconfort accentuat locatarilor din blocurile respective din cauza instalatiilor de sonorizare folosite la capacitate maxima. (...) In plus, este afectata si structura de rezistenta a imobilelor respective din cauza trepidatiilor produse care se transmit la etajele superioare", se arata in expunerea de motive a propunerii legislative.

De asemenea, in expunere se mai arata ca, desi consiliile locale au dreptul legal si competenta sa stabileasca, prin hotarari, programul de functionare a acestor unitati de alimentatie, acestea nu au reglementat "in mod corespunzator si multumitor" situatia vizata.

"Ca atare, sesizarile si reclamatiile cetatenilor, prin care isi exprima nemultumirea fata de zgomotul peste limitele legale ale muzicii si al consumatorilor care frecventeaza aceste unitati, s-au inmultit", se mai arata in document.