Bank of Cyprus iese din actionariatul Bancii Transilvania. Cipriotii au vandut catre SIF-uri pachetul de aproape 10% detinut la BT, pentru 82,5 mil. euro
UPDATE Bank of Cyprus a vandut, vineri, pentru 368,1 milioane lei (82,5 milioane euro), aproape 10% din actiunile Bancii Transilvania (TLV) catre SIF-uri, unul dintre cumparatori fiind SIF Moldova (SIF2), care a preluat 3,5% din titluri, in schimbul a 128,9 milioane lei (28,9 milioane euro), au declarat surse din piata de capital, citate de Mediafax.
In urma operatiunii, participatia SIF Moldova a crescut la 8,52% din actiunile Bancii Transilvania.
Bank of Cyprus a vandut 9,99% din actiunile Bancii Transilvania prin trei deal-uri realizate in sedinta bursiera de vineri, la ora 16:17, cu o valoare cumulata de 368,1 milioane lei (82,5 milioane euro).
Bank of Cyprus a preluat 9,7% din actiunile BT in 2009, pentru 58 milioane euro, iar in acelasi an si-a majorat participatia pana aproape la 10%.
Cyprus Mail scria in luna septembrie ca autoritatile romane si cipriote ancheteaza preluarea a 9,7% din actiunile Bancii Transilvania de catre Bank of Cyprus, in 2009, dupa aparitia unor noi dovezi in acest caz, o delegatie romana urmand sa se deplaseze in Cipru.
Deal-urile prin care a fost transferat pachetul de 9,99% din actiunile Bancii Transilvania au fost realizate la ora 16:17, la pretul de 1,67 lei/actiune, cu 7,73% sub ultima cotatie de joi din piata principala, de 1,81 lei/actiune.
Prima tranzactie a vizat 114,6 milioane de actiuni, al doilea deal a fost cu 104,8 milioane de titluri, iar pachetul mai mic a fost de putin peste 1 milion de actiuni.
La cotatia la care au fost realizate deal-urile, Banca Transilvania este evaluata la 3,684 miliarde lei (826 milioane euro).
La momentul realizarii deal-urilor, in piata principala actiunile bancii erau cotate la 1,8 lei, cu 0,55% sub inchiderea de joi, iar operatiunile insumau 70.000 de lei.
Dupa deal-uri, pretul actiunilor a ramas la 1,8 lei, insa rulajul a crescut, datorita unei tranzactii mai mari, de peste 220.000 de lei, mai scrie Mediafax.
Activitatea Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, a fost oprita mai mult de patru luni anul trecut, parte a unei restructurari a intregului sector bancar cipriot, una dintre conditiile impuse de statele zonei euro si FMI in schimbul unui program de ajutor financiar. Cipru a inchis, conform planului, a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank, iar activele bune au fost preluate de catre Bank of Cyprus.
Marfin Bank Romania a preluat anul trecut de la sucursala din Romania a Bank of Cyprus depozite in valoare totala de 77 de milioane euro si active brute de 82 de milioane euro.
Banca Centrala a Ciprului a aprobat in luna aprilie a anului trecut transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus din Romania, impreuna cu lichiditatea si creditele de retail si pentru IMM-uri care sa acopere valoarea pasivelor, in bilantul Marfin Bank, institutie de credit inregistrata in Romania si supravegheata de BNR.
Potrivit celor mai recente raportari, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) este cel mai mare actionar al Bancii Transilvania, cu o participatie de 14,61% din titluri. Printre actionarii semnificativi se regasesc SIF Moldova (5%), presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila (5,06%), si International Finance Corporation, divizie a Grupului Bancii Mondiale.
Pe acelasi subiect: