Cel mai recent scandal in care este implicat unul dintre cei mai cunoscuti miliardari ai planetei este cel al interceptarilor telefonice din trustul de presa al lui Rupert Murdoch.
Si desi mogulul media se tine inca pe picioare si nu si-a exprimat intentia de a se retrage, acest scandal va lasa amprente adanci asupra vietii profesionale a acestuia. Si mai ales asupra afacerilor pe care le deruleaza.
Banii si femeile. Acestea sunt cele doua ispite carora nu le-au putut rezista sefii unora dintre cele mai mari companii din lume si care au pus capat carierei lor.
Junalistii de la Time au trecut in revista cinci astfel de scandaluri care tunit prima pagina a ziarelor in anii trecuti.
1. Kenneth Lay, Enron
Kenneth Lay a fost cel care a creat compania in 1985 si care se confunda cu imaginea acesteia. De la infiintare si pana in 2000, Enron ajunsese de la o simpla companie de gaze naturale la o afacere gigant din domeniul energiei, cu o valoare de 68 de miliarde de dolari.
Din pacate, multi dintre acesti bani proveneau din inginerii financiare nesustenabile si din pierderi nedeclarate. Analistii in investitii au inceput sa-si puna intrebari legate de viabilitatea afacerii in martie 2001, iar pana in octombrie, oficialitatile americane au deschis o ancheta legata de profiturile companiei.
In interval de un an, pretul actiunilor companiei a scazut de la 90 de dolari la mai putin de un dolar, cauzand actionarilor pierderi de 11 miliarde de dolari.
Enron a ajuns in pragul falimentului, iar unul dintre directorii companiei, Jeffrey Skilling, a fost condamnat in 2006 pentru frauda, iar in prezent este inchis. Lay nu a mai ajuns sa afle sentinta; a murit in urma unui atac de cord.
2. Mark Hurd, Hewlett-Packard
Intr-un clasament al celor mai scandalosi directori de companii, Mark Hurd nu este cel mai rau. Si totusi, a simtit pe propria piele ce inseamna sa fii in fruntea unei afaceri atat de mari si cum micile greseli te pot duce la dezastru.
Hurd si-a dat demisia din functia pe care o detinea la conducerea HP, dupa izbucnirea unui scandal legat de o serie de cheltuieli nejustificate pentru sponsorizari si in care era implicata si cea care obtinea contractele de sponsorizare pentru companie si cu care Hurd avea o relatie.
Partenera lui Hurd, actrita si realizatoarea de reality-show-uri Jodie Fisher, a depus o plangere de hartuire sexuala, in urma careia a inceput ancheta. Conducerea HP a concluzionat ca Hurd nu a incalcat codul de etica al companiei, dar a descoperit mai multe cheltuieli nejustificate de 20.000 de dolari – insignifiante pentru o companiei de talia HP.
Ulterior, Fisher a spus ca nu a avut o relatie fizica cu Hurd si si-a exprimat parerea de rau pentru ca acesta a fost dat afara de la HP. Conducerea companiei a ramas insa ferma pe pozitie: “Din pacate, comportamentul lui Mark nu a respectat standardele pe care le avem si la care ne asteptam mai ales din partea unui CEO”, a spus unul dintre directorii HP, Marc Andreessen.
3. Martha Stewart, Martha Stewart Living Omnimedia
Martha Stewart si-a inceput afacerea cu o firma de catering, in 1976, a scris prima carte de bucate in 1982, a lansat revista Martha Stewart Living Magazine in 1993 si a devenit CEO al companiei Martha Stewart Living Omnimedia in 1997. Apoi, in 2004, a intrat la inchisoare.
Investigata pentru frauda financiara, Stewart a fost gasita vinovata pentru conspiratie, ascunderea de documente in timpul anchetei si de ascunderea adevarului in timpul procesului. Martha Stewart a petrecut cinci luni intr-o inchisoare din West Virginia si a fost eliberata in martie 2005. S-a intors in funtea companiei si este mai puternica decat a fost vreodata.
4. Harry Stonecipher, Boeing
Urmandu-i lui Philip Condit la conducerea Boeing, in 2003, Harry Stonecipher se pare ca n-a invata nimic de la predecesorul lui, care fusese demis in urma unui scandal legat de o serie de contracte cu Air Force, dar si din cauza mai multor relatii pe care le avusese cu unele dintre angajate.
Asa ca mailul anonim care anunta relatia lui Stonecipher cu o directoare din companie, Debra Peabody, nu a fost decat repetarea unui scandal deja cunoscut in care a fost implicata compania aeriana. In consecinta, la doar un an si jumatate dupe ce preluase conducerea Boeing, Stonecipher a fost nevoit sa demisioneze, dupa o ivestigatie care a scos la iveala mai multe mailuri dintre cei doi care contineau informatii confidentiale.
5. Chung Mong Koo, Hyundai Motor
Economia Coreei de Sud este dominata de imperii de familie, afaceri puternice care s-au transformat in giganti – ca de exemplu Samsung sau Hyundai Motor,si care au devenit motoarele economice ale tarii.
De-a lungul anilor, insa, economia s-a intersectat cu politica si au aparut multe cazuri de suspecti de coruptia si de procese. In 2007, presedintele Hyundai, Chung Mong Koo, a fost gasit vinovat de frauda si delapidare, fiind banuit ca a folosit aproximativ 100 de milioane de dolari pentru a mitui o serie de oficialitati, pentru a obtine diferite facilitati.
Procesul lui Mong Koo a fost considerat o victorie a legii si a transparentei in Coreea de Sud la vremea respectiva, dar, ulterior, pedeapsa de 3 ani cu inchisoarea a fost suspendata, iar in 2008 presedintele statului i-a cerut public scuze.
Sursa foto: Mediafax
Citeste si: