Banca Transilvania a oprit planul de renovare a unui număr de 200 de agenţii și procesul de digitalizare, din cauza Ordonanţei 114
Banca Transilvania
Banca Transilvania a oprit planul de renovare a unui număr de 200 de agenţii, din cauza Ordonanţei 114, precum şi faza a doua a procesului de digitalizare, a declarat, vineri, directorul general al Băncii Transilvania, Omer Tetik, la o conferinţă organizată de Asociaţia Română a Băncilor (ARB).
"Despre investiţii, impactul nu este major, dar anul acesta Banca Transilvania avea în plan renovarea a peste 200 de agenţii. Asta, pentru beneficiile clienţilor noştri, pentru confortul angajaţilor noştri. E, am oprit. Aceasta înseamnă că zeci de firme de construcţii locale, din Brăila, Baia Mare, Suceava, nu vor primi contractele astea. Nu sunt contracte de milioane de euro, sunt contracte de câteva zeci de mii, 50.000, 100.000 de euro, depinde de spaţiu", a afirmat Tetik, potrivit Agerpres.
De asemenea, va fi amânată a doua fază a procesului de digitalizare.
"Pentru digitalizare, tot vorbim de digitalizare, suntem în faza de lansare. Am zis să amânăm a doua fază. Noi nu am cumpărat aplicaţiile noastre digitale de pe Google store sau Apple pay, cu 40 de lei. Noi plătim 40 de milioane de lei pentru siguranţă, sustenabilitate, pentru performanţă, hardware, software", a adăugat şeful BT.
Acesta a subliniat că, după câţiva ani buni de creştere şi de achiziţii, acţionarii BT nu se pot bucura, întrucât profitul a fost investit în capitalul băncii.
Omer Tetik a menţionat că banca are investitori străini, dar 60% este capital românesc şi sunt aproape 30.000 de români, persoane fizice, care au investit în bancă.
"În ultimii trei ani, am dat 55.000 de credite pentru IMM-işti. Sunt atât de multe informaţii false că băncile nu dau credite... Dacă aşa vor merge lucrurile, probabil că în următorii ani nu 55.000, poate 550 de IMM-işti vor primi credite de la Banca Transilvania", a atras atenţia Omer Tetik.
Anterior, Banca Transilvania a transmis că noua taxă impusă de Guvern băncilor va crea dezechilibre grave în sistemul bancar și în întreaga economie. Cea mai mare bancă din România consideră că această taxă este o naționalizare a profiturilor, care va stopa orice plan de dezvoltare în viitor.
“Vedem că suntem penalizaţi suplimentar cu o taxă pe active, care, în opinia noastră, înseamnă naţionalizarea profiturilor, chiar dacă Banca Transilvania a oferit deja discount la active sau am lucrat cu marjă redusă, impusă de stat“, informează Banca Trasilvania, într-o poziție transmisă presei.
În condițiile în care BT a oferit IMM-urilor finanțări de 7 mld. de euro în ultimii trei ani, taxa, mai ales dacă se va aplica timiestrial, va avea consecințe grave asupra sistemului bancar, a economiei în general, asupra populației și antreprenorilor.
“Taxa va duce la dezechilibre imediate şi grave atât în sectorul bancar, cât şi la nivelul întregii economii, cu efecte directe asupra populaţiei şi antreprenorilor locali“, afirmă banca.
Potrivit reprezentaților BT, tot planul iniţial de a continua consolidarea în sectorul bancar din România va fi dat peste cap. “Având în vedere incertitudinea generată de discuţiile legate de această taxă, precum şi turbulenţele econonomice pe care taxarea suplimentară le va aduce, nu avem intenţia să continuăm planul de achiziţii în România, aşa cum ne propuseserăm“, afirma BT.
După introducerea noii taxe, Banca Transilvania a pierdut la Bursa din Bucureşti o treime din valoare, ajungând de la o capitalizare de 11,3 mld. lei pe 18 decembrie 2018, la 8,3 mld. lei pe 16 ianuarie 2018.
Pe acelasi subiect: