Unele dintre acestea se afla in cercetare la DNA, in atentia Corpului de control sau a autoritatilor fiscale. Prezent, vineri, intr-o conferinta de presa la Prefectura Arad, presedintele AVAS, Marius Obreja, a declarat ca in ultimii trei ani rata intrarii in insolventa a crescut de patru ori, scrie Mediafax.

"Daca pana in 2009 rata era de 20%, dupa acest an a crescut spre 80 sau 85%. Acum sunt in procedura de insolventa 11.000 de dosare. Rata revenirii in activitate este apropiata de zero, nu stiu daca avem un exemplu de societate intrata in insolventa cu reintoarcere in stare de functiune", a spus Obreja.

El a adaugat ca "planurile de reorganizare au fost nereusite si facute pe perioade foarte scurte de timp".

Obreja a precizat ca din portofoliul de 700 de societati al AVAS, jumatate sunt in proceduri de insolventa. "S-a vandut foarte mult fier vechi in ultimii ani", a spus Obreja, care, in urma intrebarilor puse de jurnalisti pe acest subiect, a lasat sa se inteleaga ca din punctul sau de vedere multe societati au fost lichidate cu scopul de a fi valorificate la fier vechi.

"Se poate observa din acest ritm al intrarilor in procedura de insolventa si apoi imediat in faliment si lichidare, ca multe societati comerciale au fost transformate in fier vechi. Ar fi interesant sa vedem care a fost cantitatea in tone a fierului vechi exportat din Romania, e o analiza foarte interesanta daca cineva ar putea sa o faca", a spus Obreja.

Presedintele AVAS a declarat ca au fost identificate si cazuri de falimente suspecte, care sunt in atentia procurorilor sau a Corpului de control, "dar informatiile sunt folosite in interiorul Guvernului".

"Deja in scurta noastra experienta de conducere la AVAS avem sesizari ale DNA si inaintate Corpului de control al primului ministru si catre organele fiscale. Unul dintre cazurile care este pentru noi didactic si care o sa ocupe loc si in media este Fortus Iasi, unde AVAS vrea sa opreasca alunecarea spre lichidare", a mai spus Marius Obreja.

El a declarat ca AVAS spera sa reuseasca sa izoleze "partea de bussines, partea din Fortus care poate trai si care are portofoliu de comenzi".

Marius Obreja s-a aflat la Arad pentru a vizita cateva fabrici si pentru o intalnire cu oameni de afaceri locali, carora le-a prezentat "oportunitatile din portofoliul AVAS".