Actiunile Gabriel Resources au inchis in scadere cu 4,4%, dupa ce au pierdut luni peste 50%
Actiunile Gabriel Resources au inchis marti la Toronto in scadere cu 4,41%, la 65 de centi, pe un rulaj ridicat, dupa ce au pierdut luni peste jumatate din valoare. Acestea au scazut cu pana la 22%, atingand un minim de 53 centi.
Capitalizarea de piata a companiei a scazut astfel la 249,66 milioane dolari canadieni, fata de 261,19 milioane dolari la finalul zilei de luni. Actiunile Gabriel s-au prabusit in ziua respectiva cu 54%, la 68 de centi, cel mai redus nivel din 1999, dupa ce premierul Victor Ponta a declarat ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea in regim de urgenta la Senat, apoi la Camera.
In prima parte a sedintei de luni, titlurile companiei erau in picaj cu aproximativ 70%.
Cel mai ridicat pret atins vreodata de actiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, inregistrat in decembrie 2010.
Gabriel Resources a anuntat luni, intr-un comunicat, ca ar putea actiona statul roman in justitie daca proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana va fi respins de Parlament.
Premierul a afirmat anterior ca "in mod sigur" compania inregistrata in Canada va intenta un proces si cel mai probabil se vor plati despagubiri.
Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat de Guvern la sfarsitul lunii august si transmis Parlamentului spre adoptare.
Comisia juridica din Senat a adoptat, marti, in unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania. Tot marti, proiectul a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat, sesizata in fond.
Gabriel Resources detine aproximativ 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania care dezvolta proiectul minier. Restul titlurilor sunt detinute de stat, prin Minvest Deva.