Daca proiectul va fi lansat, Freesat va fi cea de-a sasea platforma digitala (Direct to Home - DTH) din Romania, alaturi de Digi TV (operata de compania de cablu RCS & RDS), Focus Sat (operata de compania de cablu UPC), Dolce (operata de Romtelecom), AKTA (operata de Digital Cable Systems si preluata in acest an de Romtelecom) si Boom TV (operata de DTH Television Grup si preluata anul acesta de Romtelecom).

In mod concret, Serban Belenes a solicitat Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), in nume personal, inregistrarea marcii Freesat, la sfarsitul lunii iulie.

Solicitarea de inregistrare a marcii Freesat s-a facut pentru clasa "difuzarea programelor de radio si televiziune; inchirierea de echipament pentru receptia programelor de radio si televiziune", informeaza Mediafax.

Serban Belenes, reprezentantul in Romania al Eutelsat, a confirmat existenta unui proiect pilot al unei platforme prin satelit, pe care sunt difuzate in prezent circa 30 de televiziuni romanesti, printre care canalele TVR (inclusiv cele regionale), posturile Pro TV S.A., televiziunile trustului Intact, dar si National TV, Realitatea TV, Prima TV etc.

Totodata, pe platforma de satelit sunt difuzate implicit televiziunile free-to-air (libere la retransmisie), respectiv circa 500 de programe.

Belenes a refuzat sa faca alte comentarii despre modelul de business cu care vrea sa intre pe piata noua platforma de satelit, "din motive de confidentialitate".

Totusi, surse au declarat ca, in conditiile in care piata de distributie de televiziune din Romania este aproape saturata, strategia noii platforme de televiziune prin satelit ar fi folosirea televiziunilor deja existente pe satelit si utilizarea unei tehnologii noi, care ar duce la costuri de distributie mai mici decat cele de pe piata.

In derularea acestui proiect, un partener al Eutelsat este si compania eVision din Ungaria, care asigura servicii de uplink (ridicare a semnalului la satelit, n.r.).

Compania franceza Eutelsat este unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii de satelit din lume. Compania, infiintata in anul 1997, cu o investitie a mai multor guverne europene, detine 27 de sateliti. In prezent, satelitii Eutelsat transmit 3.800 de televiziuni si 1.100 de radiouri, pentru peste 200 de milioane de case conectate la cablu. Eutelsat este satelitul traditional folosit de Televiziunea Publica din Romania.

Citeste si:

Lupta cu propria moneda. Aprecierea francului franeaza cresterea economica a Elvetiei

Cu cat ii plateste Zuckerberg pe hackeri sa nu atace Facebook