Cele peste 130 de planuri de afaceri depuse au fost deja verificate de membrii AIPPIMM si urmeaza sa ajunga la inceputul saptamanii viitoare la institutiile de credit, care vor hotari aprobarea sau nu a business-urilor respective.

Cele mai multe dintre firmele infiintate pana acum sunt de fabricare a painii, prajiturilor si produselor proaspete de patiserie (40), urmate de intretinere si reparatii auto (30) si restaurante (15).

Tinerii s-au indreptat si spre constructii, 13 astfel de societati fiind infiintate. Alte domenii de activitate preferate de debutantii intreprinzatori sunt consultanta (12) si comert (10). Doar pentru 133 din cele 460 de companii au fost depuse si planurile de afaceri, cu punctajele de calificare obtinute.

Pana astazi, la ofiicile Registrului Comertului s-au inregistrat 1.507 microintreprinderi, din care 972 sunt rezervari de nume, 75 in curs de aprobare si 460 sunt deja inmatriculate, potrivit datelor Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM).

Totodata, peste 4.000 de utilizatori si-au creat cont, urmand sa completeze datele privind planul de afaceri pe site-ul Agentiei, dupa inregistrarea firmelor la registrul comertului.

Cele mai multe dintre firmele infiintate se afla in Bihor (27), Cluj (26), Satu Mare (19) si Bucuresti (18).

In cadrul acestui program de stimulare a economiei, care vizeaza tinerii intreprinzatori, toti cei in varsta de pana in 35 de ani pot beneficia de finantare de pana la 10.000 de euro, pentru a-si deschide o afacere.

Bugetul pentru 2011 al acestui program este de 21 milioane de lei si vizeaza sustinerea a peste 1.100 de intreprinzatori.

Tinerii interesati sa-si deschida o afacere se pot inscrie in program, inscrierea fiind continua si putandu-se realiza si online, pe site-ul AIPPIMM.

Printre altele, vor fi finantate achizitia de terenuri pentru constructii si/sau amenajari efectuate in cadrul proiectului, construirea sau achizitia de spatii destinate realizarii activitatii pentru care s-a solicitat finantare, de mobilier, echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru.

Totodata, tinerii pot primi finantari nerambursabile pentru brevete, licente, marci comerciale si alte drepturi si active similare (francize, etichetare ecologica, etc), autorizatii, materii prime, marfuri, pentru acoperirea costurilor de personal, de training si formare personala, precum si pentru servicii de contabilitate, consultanta fiscala si juridica, consultanta IT si PR.

In ceea ce priveste cheltuielile cu serviciile de consultanta, acestea nu pot depasi 10% din valoarea totala eligibila a proiectului.

Citeste aici mai multe informatii despre cum isi pot tinerii deschide o afacere pe banii statului si ce criterii de creditare trebuie sa indeplineasca.