Videanu a mai spus ca a parasit Guvernul pentru ca isi dorea sa se intoarca la partid si intrebat daca presedintele Traian Basescu i-a cerut sa se retraga din Executiv, el a raspuns: "Absolut deloc. In ceea ce ma priveste, a fost decizia mea personala".

Liderul PDL nu crede ca Traian Basescu ar fi vrut "sa scape" din Guvern de tripleta Blaga-Vladescu-Videanu.

"Acum, este o perioada mai dificila pentru Romania din punct de vedere politic, dar eu cred ca imediat din ianuarie vom intra in normalitate, vor aparea fara drept de tagada, fara echivoc semnele iesirii Romaniei din criza", a explicat Videanu.

El a adaugat ca saptamana viitoare, autoritatile romane vor discuta la Bucuresti cu reprezentantii FMI, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale "un pachet de trei masuri fiscale", gandit sa stimuleze economia.

"In cursul saptamanii viitoare, vom discuta cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene, la Bucuresti, seturile de politici pe care noi le avem in vedere. Eu sper sa fim suficient de convingatori, pentru ca Romania are nevoie sa-si relanseze economia. Eu nu mă refer strict la cota unica, putem gandi inclusiv in zona contributiilor sociale. Romania are contributii sociale printre cele mai inalte nivele in UE", a subliniat Videanu.

"Daca pachetul de trei masuri, pe care o sa vi-l prezint la un moment dat, se pune in practica, vom avea o crestere economica in 2011 de 3%, 30.000 de locuri in economia reala, iar in 2012 - 80.000 de locuri de muncasi o crestere economica de 4,8%", a mai afirmat prim-vicepresedintele PDL.

Videanu a refuzat sa dea declaratii pe tema noului acord pe care Romania va incepe sa-l discute oficial cu FMI, spunand doar ca ministrul Finantelor va trebui "sa negocieze suma", aceasta fiind folosita doar in cazuri de urgenta.

"FMI vrea sa credibilizeze Romania ca sa se poata imprumuta de pe piata de capital si daca exista o defectiune... sigur ca aceasta suma (din noul acord, n.red.) va fi pusa la dispozitia Romaniei", a explicat el.

Oficialul PDL nu a dat detalii suplimentare pe tema pachetului de masuri economice, dar a spus ca Romania a luat prea putine masuri in zona facilitatilor fiscale, tara noastra acordand facilitati de 0,2% din PIB, in timp ce statele membre ale Uniunii Europene au acordat stimulente fiscale in medie de 1,5% din PIB.

Videanu a admis ca "Romania este tara care a inregistrat cea mai grava si mai mare cadere economica din toate tarile din regiune", spunand ca de vina a fost "structura economica", lipsita de "consolidare fiscala", cu "cheltuieli bugetare ineficiente" si un "aparat bugetar prea stufos", "imposibil de suportat pentru un sector economic care gafaie".

"In anul 2008, Romania a fost lovita in moalele capului... Era ca un avion care a decolat, incepuse sa creasca si nivelul de trai, oamenii luau credite, era ca un avion care a decolat si care a constatat ca nu mai are kerosen in timpul zborului... In 2009, poate nu s-a facut restructurarea la nivelul la care trebuia facuta", a mai explicat fostul ocupant al fotoliului de ministru al Economiei.

El a adaugat ca in 2009, 36.000 de posturi au fost restructurate din sistemul public si cheltuielile din sectorul bugetar au fost reduse de la 9,4% la 7,2% (ca pondere in PIB).

Pe de alta parte, intrebat daca a demisionat la presiunea "baietilor destepti" din energie, care nu mai beneficiau de preturi mici, Videanu a negat: "Ar fi o speculatie mult prea mare. Asupra mea nu a facut nimeni niciun fel de presiune. Nici un om din sfera politicii, nici un om din afara aferei politicii, a fost o decizie personala".

Liderul PDL este de parere ca actualul Executiv va rezista in formula actuala, iar Emil Boc va mai fi premier pana in 2012, pana la noile alegeri.

"Eu cred ca da (Guvernul va rezista, n.red.), pentru ca nu exista alta formula, alte variante", a explicat Videanu.

Fostul ministru al Economiei este convins ca Guvernul si PDL vor scoate tara din criza, alaturi de partenerii din coalitie si ca astfel partidul de guvernamant isi va recastiga electoratul.

El crede ca votantii care nu mai vor sa auda acum de PDL, fiind dezamagiti, nu au alte optiuni viabile.

"Am facut studii pe focus grupuri si cei care au votat cu PDL si nu mai vor, nu si-au gasit reprezentare in PNL sau PSD", a spus Videanu.

Liderul PDL a mai declarat ca prin noua lege a pensiilor, Guvernul "garanteaza plata tuturor pensiilor" si ca nicio pensie nu va scadea, din contra, pensiile vor incepe din nou sa creasca din 2012.

Videanu a mai aratat ca Romania trebuie sa evite situatia in care au ajuns "tarile baltice" care nu au mai putut plati pensiile si ca acest lucru se poate face doar cu "o politica populista".

Prim-vicepresedintele PDL a mai afirmat ca nu crede ca Opozitia va avea succes cu o viitoare motiune de cenzura si ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe legea Educatiei.

Videanu a mai vorbit si despre cum ii merg afacerile in criza, dar si despre o eventuala scumpire a gazelor naturale, care nu va urca factura decat cu cativa lei.