Doar in ultimul an numarul celor care au cotizat la un fond de pensii private facultative a crescut cu 16% si a depasit 270.000 de persoane. Si sumele adunate in conturi au avut o crestere substantiala: in aceeasi perioada s-au majorat cu 25%. Pentru doua treimi dintre cei inscrisi banii vin de la patroni, pentru ca sunt scutiti de impozit.

Fondurile cresc de la luna la luna si pentru ca in conturi se adauga si castigurile din investitiile facute cu acesti bani, care anul trecut a avut o crestere de peste trei ori mai mare ca rata inflatiei.

Practic, sistemul functioneaza ca un cont personal de investitii, in care intra bani cat timp lucrezi si din care scoti bani doar dupa ce te pensionezi.

Desi mai are mult pana la pensie, Beatrice stie ca anii trec repede. Asa ca a ales un fond de pensii unde cotizeaza de trei ani. "In primul rand pentru ca iti ofera un confort si o siguranta pentru anii de pensionare, stiu ca la suma pe care noi o depunem compania dubleaza suma respectiva."

"Pentru angajati, in momentul in care vad ca angajatorul contribuie cu atat mai mult sunt stimulati sa contribuie si ei", precizeaza Monica Vijeu, director resurse umane JTI.

Banii virati la un astfel de fond nu sunt impozitati de stat daca nu depasesc 800 de euro pe an. "Daca discutam de 400 de euro per salariat din partea angajatorului in fiecare luna discutam deja despre aproape 150 de lei, care nu este o suma mica, in fiecare luna. si in fiecare luna timp de 12 luni iata cum am ajuns la 1800 de lei in fiecare luna", explica Cristian Rosu, director general CSSPP.

Un salariat de 45 de ani, care depune 800 de euro anual strange dupa 20 de ani circa 27.000 de euro. Suma reprezinta dublarea pensiei medii pentru nu mai putin de 13 ani.

In plus, contul individual de pensie facultativa are si alte avantaje. "Daca, doamne fereste sa intampla sa decedez, ceea ce s-a strans in contul meu, in pusculita mea cum ati descris, ramane fetelor mele, pe cand contributiile la acest pilon 1, la sistemul de stat, sunt pierdute pentru copii mei", spune Marius Popescu, presedintele Asociatiei de Pensii Private.

Specialistii recunoscinsa ca pensiile private nu functioneaza pentru cei cu salarii mici. "Daca salariul de baza nu acopera intr-adevar necesitatile zilnice, plata facturilor, si te gandesti cum vei reusi sa supravietuiesti pana la final de luna, acest beneficiu si tot ce inseamna partea de protectie sociala nu va fi intradevar apreciat de catre angajati", adauga Popescu.

PENSII FACULTATIVE

271.400 participanti
112,6 mil. euro
valoare medie cont: 415 euro
 
CINE PLATESTE

56% doar patronii
12% patronii si angajatii
36% doar angajatii

CONTURI INDIVIDUALE

Contributii lunare
Randament anual 7,8%