The Telegraph: "Va inselati toti, tiparirea banilor poate domoli criza din zona euro"
Tiparirea banilor ar putea fi singura solutie pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane din Europa, scrie cotidianul britanic The Telegraph. Editorul Ambrose Evans-Pritchard, jurnalist cu peste 30 de ani experienta in domeniu, subliniaza ca se asteapta la o avalansa de comentarii pe marginea acestui subiect.
The Telegraph scrie in editia online de joi ca actuala criza din zona euro poate fi rezolvata de guverne, printr-o noua politica fiscala la nivel european. “Aceasta este o criza monetara, cauzata de o banca centrala slaba, care a abordat o usoara recuperare prin cresterea ratelor la inceputul acestui an, provocand o recesiune complet inutila”, scrie Pritchard.
Austeritatea fiscala dauneaza tot mai mult zonei euro. “Nu poti impinge doua treimi din zona euro intr-o contractie fiscala sincronizata fara a suporta consecinte. Pentru o tara ca Italia, cu datorii publice de 120% din PIB, inseamna o condamnare la moarte”, noteaza jurnalistul britanic.
Economia zonei euro este intr-un pericol iminent, ce vizeaza o potentiala deflatie, ce ar putea afecta tot mai multe datoriile suverane si creditorii aflati in dificultate. “Criza ar putea fi oprita foarte usor de politica monetara, adoptand metoda traditionala Fisher-Hawtrey-Friedman (operatiuni deschise de piata). Aceasta strategie nu ar rezolva, desigur, discrepantele intre Nord si Sud, dar solutioneaza criza suverana din Italia si Spania. Cele doua state nu s-ar afla in pericolul de a intra in insolventa daca Banca Centrala Europeana (BCE) nu le-ar fi condus in aceasta depresie”, relateaza The Telegraph.
Britanicii afirma ca bancile centrale au uitat principalele lectii din istoria economiei si sustin ca actuala criza cu care se confrunta Europa ar putea fi rezolvata de guvernele din zona euro, printr-o noua politica fiscala. BCE ignora regulile UE in cel rau mod posibil, cumparand obligatiunile statelor cu probleme.
Cancelarul german: "Rezolvarea crizei datoriilor va dura cativa ani"
"Rezolvarea crizei datoriilor de stat este un proces, care va dura cativa ani", a afirmat Merkel intr-un discurs in fata parlamentului german, noteaza Reuters.
Cancelarul a cerut o abordare pe termen lung a integrarii fiscale stranse in zona euro, cu o disciplina bugetara dura, si a respins posibilitatea unei interventii de tip "relaxare cantitativa" a Bancii Centrale Europene (BCE). "Banca Centrala Europeana are o responsabilitate diferita de cea a Fed (Rezerva Federala a SUA - n.r.) sau a Bancii Angliei", a aratat liderul german.
Totusi, ziarul Suddeutsche Zeitung scrie ca Merkel este dispusa sa accepte achizitii mai ample de obligatiuni de stat de catre BCE pentru a castiga timp pana cand intra in functiune mecanismele de control bugetar la nivelul zonei euro. Cancelarul german a respins din nou emisiunea de obligatiuni comune la nivelul zonei euro ca solutie anticriza, notand ca astfel de operatiuni ar incalca constitutia Germaniei.
Angela Merkel a cerut consolidarea prerogativelor institutiilor europene in privinta controlului bugetelor nationale prin modificarea tratatelor UE, dar si utilizarea fondului de urgenta al zonei euro pentru stabilizarea pietelor.
Liderii UE se vor reuni la sfarsitul saptamanii viitoare la Bruxelles, summit-ul fiind considerat unul de importanta cruciala pentru viitorul zonei euro.
Bursele globale si obligatiunile statelor europene au continuat sa recupereze teren vineri, datorita sperantelor ca liderii zonei euro sunt aproape de un plan decisiv de combatere a crizei.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: