Marile banci ale lumii arunca bani in piata, pentru evitarea unei crize de lichiditati. Actiunile europene si bursa din SUA au capatat incredere
Rezerva Federala a Statelor Unite, Banca Centrala Europeana, Banca Angliei, a Canadei, a Japoniei si Banca Nationala a Elvetiei vor lua masuri coordonate pentru prevenirea unui deficit de lichiditati in sistemul financiar mondial.
Fed a redus costul finantarii de urgenta in dolari a bancilor europene cu 0,5 puncte, la nivelul ratei overnight plus 0,5 puncte, iar programul a fost extins pana la 1 februarie 2013, se arata intr-un comunicat al bancii centrale americane.
Programul are rolul de a reduce tensiunile din piete si de a majora capacitatea bancilor centrale de a sustine sistemul financiar mondial.
Costurile suportate de bancile europene pentru finantarea in dolari au crescut miercuri la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, dupa ce liderii din zona euro au anuntat ca nu au reusit sa extinda Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara la nivelul planificat, de 1.000 de miliarde de euro, amplificand temerile de destramare a uniunii monetare.
"Cand are loc o actiune concertata a bancilor centrale este in mod cert un lucru pozitiv. Dar infuziile de capital pot schimba jocul, cand problema principala este pe piata europeana a datoriilor?", a declarat Jens Sondergaard, analist la Nomura International Plc in Londra.
Cele sase banci centrale au convenit totodata sa creeze programe swap temporare, astfel incat finantarea sa poata fi acordata in orice moneda, in functie de conditiile din piata.
Aceste linii swap sunt autorizate pana la 1 februarie 2013. Liniile swap in dolari urmau sa expire la 1 august 2012. Noile dobanzi vor fi aplicate de pe 5 decembrie.
In urma anuntului, actiunile europene si-a accelerat cresterea, euro s-a apreciat fata de dolar, iar titlurile americane de Trezorerie au scazut.
Indicele Stoxx Europe 600 este in crestere cu 2,2%. Euro este tranzactionat la 1,3450 dolari pe unitate, in urcare de la 1,3317 dolari pe unitate la inchiderea de marti.