Tara care refuza ajutorul FMI din cauza masurilor dure de austeritate
Solicitarile FMI si Comisiei Europene (CE) in schimbul unui acord de sprijin financiar sunt atat de dure, incat reprezinta un pret prea mare de platit pentru Ungaria, a declarat premierul ungar Viktor Orban, dupa ce in presa locala a aparut o lista a conditiilor Fondului si CE.
Premierul a confirmat, intr-o inregistrare video postata pe pagina sa de Facebook, ca "lista ororilor", care a ajuns in presa dupa ce a fost prezentata la o reuniune a liderilor Fidesz, este reala, scrie cotidianul Portfolio.
Cerintele partenerilor externi sunt atat de dure, a spus premierul, incat Ungaria nu va vrea sa incheie o intelegere "la acest pret".
"Stim acum ce asteapta de la noi cei de la care vrem sa primim o plasa de siguranta, o garantie financiara. Lista este lunga si o puteti citi in presa. Conditiile includ de toate, de la scaderea pensiilor si reducerea birocratiei la eliminarea taxei pe tranzactiile bancare si acordarea de fonduri bancilor, masuri care nu sunt in interesul Ungariei. Astfel, reuniunea partidului a ajuns la o intelegere, iar eu personal sunt de acord cu opinia ca nu la acest pret si nu in acest fel", a spus Orban, citat de Mediafax.
Reuniunea membrilor Fidesz a dat guvernului mandat sa intocmeasca o propunere alternativa pentru negocieri, la care executivul va lucra in urmatoarele zile, a adaugat premierul.
Cu numai cateva minute inainte de postarea inregistrarii video, un purtator de cuvant al guvernului a refuzat sa comenteze informatiile din presa, afirmand ca premierul va aborda aceasta problema luni intr-o sedinta a parlamentului.
Declaratia premierului a condus rapid la o depreciere a forintului. Cursul a ajuns la circa 289 de forinti/euro, un nou minim pentru o luna al monedei ungare, de la circa 285,5 forinti/euro. Liderii partidului de guvernamant Fidesz au fost pusi la curent referitor la conditiile UE/FMI, scrie cotidianul local Magyar Nemzet.
Potrivit Magyar Nemzet, FMI asteapta de la guvernul ungar urmatoarele masuri: scaderea pensiilo si a alocatiei pentru familii, cresterea varstei de pensionare si a impozitului pe venitul personal, privatizari, reducerea birocratiei, o taxa generala bazata pe valoare reala in tranzactiile imobiliare, reducerea cheltuielilor autoritatilor locale, eliminarea taxei bancare si fonduri pentru sectorul bancar.
Ungaria a inceput in iulie discutiile cu FMI si CE pentru un acord financiar estimat la aproape 15 miliarde de euro. Budapesta vrea ca intelegerea sa aiba un caracter preventiv. Statul ungar a fost salvat de la colaps financiar in 2008 cu un pachet de 20 de miliarde de euro, de la FMI, UE si Banca Mondiala.
Pe acelasi subiect: