Tara care intra in linia 1 pe frontul crizei, dupa capitularea Spaniei. Are a treia cea mai mare datorie din lume ca procent din PIB
Evitarea "sucombarii" in fata unui eventual asalt venit din piete. Este principlala preocupare a Italiei zilele acestea. Ajutorul de 100 miliarde euro convenit in weekend pentru salvarea bancilor spaniole impinge Italia in linia intai a crizei datoriilor de stat, scrie Bloomberg.
"Italia este urmarita atent, ceea ce nu se va schimba dupa acordul cu Spania. Asta nu inseamna ca Italia va fi atacata, ci ca investitorii vor fi foarte atenti la orice informatie inainte de a decide daca vor cumpara sau vor vinde obligatiuni italiene", a comentat pentru Bloomberg un analist de la Glendevon King Asset Management din Londra.
Italia are o datorie de stat de peste 2.000 miliarde euro, a treia din lume ca procent din PIB dupa Grecia si Japonia, informeaza Mediafax.
Trezoreria italiana este nevoita sa vanda obligatiuni si titluri de peste 35 miliarde euro in fiecare luna.
"Problema Italiei este ca exista in permanenta perceptia ca s-ar putea duce dupa Spania. Nu este suficienta diferentiere in piete. E clar ca lumina zilei si a fost intotdeauna ca situatia Spaniei este mult mai grava decat a Italiei. Asta nu a aparat Italia de efecte de revarsare din Spania", este parerea unui analist de la Spiro Sovereign Strategy, Londra.
Reactia pietelor dupa ajutorul primit ide Spania
Moneda euro s-a apreciat luni pe pietele asiatice, datorita ajutorului convenit in weekend pentru bancile spaniole. Moneda unica europeana a urcat la Tokyo cu 0,9% fata de dolar, la 1,263 dolari/euro.
Indicii bursieri din Asia au inregistrat de asemenea cresteri importante, cu MSCI Asia Pacific in urcare cu 1,7%.
Italia este in grafic pentru atingerea tintei de deficit bugetar pentru acest an, de 3% din PIB, iar guvernul a trecut deja pe excedent in cazul balantei care exclude serviciul datoriei de stat. Astfel, datoria de stat a Italiei ar putea trece in curand pe scadere, dupa ce a atins varful la aproximativ 120% din PIB.
Somajul este de 10,2% in Italia, mai putin de jumatate fata de nivelul de 24% din Spania, iar economia italiana nu a trecut prin prabusirea pietei imobiliare, astfel ca bancile din peninsula sunt relativ stabile.
Anul trecut, deficitul bugetar al Italiei a fost de 3,9% din PIB, mai putin de jumatate fata de cel al Spaniei.
Pe de alta parte, serviciul datoriei de stat suportat de guvernul de la Roma este de peste doua ori mai ridicat fata de cel platit de Spania, situatie grava intr-o tara unde cresterea economica a fost sub media UE pentru mai bine de 10 ani.
Economia italiana se va contracta in acest an cu 1,7%, iar cea spaniola cu 1,6%, estimeaza Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Italia este perceputa in mod normal drept un debitor mai riscant decat Spania, in principal din cauza gradului ridicat de indatorare, insa trendul s-a inversat de la inceputul acestui an, odata ce pietele au inceput sa inteleaga cat de serioase sunt problemele din sistemul bancar spaniol, iar guvernul s-a vazut nevoit sa ridice tinta de deficit bugetar. Totusi, randamentul Italiei pentu obligatiunile cu maturitatea la 10 ani a urcat in luna mai peste pragul de 6% pe pietele secundare, iar spread-ul fata de bund-urile germane de referinta era de 5,47 puncte procentuale pe 1 iunie.