Seful Bundesbank critica incercarile de a ridica un "Zid de Bani" in jurul tarilor euro cu probleme
Seful bancii centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, a criticat incercarile de a construi un nou fond de urgenta pentru combaterea crizei din zona euro, afirmand ca "la fel precum Turnul Babel, «Zidul de Bani » nu va ajunge niciodata pana in Rai", potrivit cotidianului The Guardian.
La un eveniment organizat la institutul Chatham House din Londra, Weidmann a afirmat ca un fond mai mare pentru sustinerea statelor cu probleme financiare din uniunea monetara nu va rezolva criza datoriilor din Europa si chiar ar putea chiar s-o agraveze.
"La fel ca Turnul Babel, «Zidul de Bani» nu va ajunge niciodata pana in Rai. Daca vom continua sa-l facem tot mai mare, vom intampina probleme ceva mai lumesti", a spus el.
Pozitia lui Weidmann este in contradictie cu opiniile altor lideri europeni, precum premierul Italiei, Mario Monti, care afirma ca un fond mai mare reduce chiar probabilitatea ca acesta sa fie folosit. Argumentul nu este primit insa prea bine in Germania, tara care trebuie sa asigure cea mai mare contributie dintre statele europene.
Seful bancii germane a respins si avertismentele ca politicile de asuteritate sunt contraproductive si ca vor agrava recesiunea unor membri mai slabi ai uniunii monetare. Weidmann a insistat ca tarile cu deficite bugetare si datorii mari trebuie sa adopte reforme structurale si sa scada cheltuielile.
Pericolele austeritatii "sunt exagerate", a spus el.
Cancelarul german Angela Merkel a indicat recent ca Germania ar sustine functionarea in paralel a Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) cu Mecanismul European de Stabilitate (ESM), care va fi activat in iulie.
Mecanismul permanent de stabilitate va intra in vigoare in iulie, iar potrivit regulilor actuale fondurile EFSF nefolosite trebuie incluse in ESM, care nu poate depasi insa 500 de miliarde de euro.
Liderii europeni discuta solutii de majorare a fondurilor disponibile, de exemplu prin functionarea in paralel a EFSF si a ESM, a caror valoare cumulata ar ajunge la 692 miliarde de euro.
Unii bancheri si oficiali europeni au cerut chair cresterea resurselor fondului la 1.000 miliarde de euro.