Institutul National de Statistica (INS) a anuntat miercuri datele estimate pentru primul trimestru, care confirma evolutiile anuntate in comunicatul semnal, respectiv o scadere a PIB fata de trimestrul IV din 2011 cu 0,1%, dar o majorare cu 0,3% fata de primul trimestru de anul trecut.

PIB-ul a ajuns la 109,7 miliarde lei in preturi curente serie bruta, respectiv de 145 de miliarde lei in preturi curente, serie ajustata sezonier.

Intrucat PIB-ul a coborat doua trimestre consecutive in raport cu trimestru precedent, economia se considera ca a intrat in recesiune tehnica.

Potrivit INS, agricultura, silvicultura si pescuitul a fost ramura de activitate care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 4,2%, urmata de informatii si comunicatii, cu 2,6%, comert cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante cu 0,7% si activitati de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii, cu 0,6%.

Reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratia publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (-5,8%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-5,0%). O reducere mai mica s-a inregistrat in industrie (-0,4%), tranzactii imobiliare (-1,0%), constructii (-1,2%) si intermedieri financiare si asigurari (-1,2%).

Cresterea volumului impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat (+6,0%) corelata cu reducerea semnificativa a subventiilor pe produs platite (-29,2%) au condus la majorarea impozitelor nete pe produs cu 6,8%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut (PIB), in trimestrul I 2012 cererea interna a crescut usor, cu 1,0%, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, ca urmare a cresterii seminificative a formarii brute de capital fix (+11,8%).

Consumul final total s-a redus cu 0,3%, acesta din urma fiind influentat, in mod special, de diminuarea volumului cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice (-3,6%). Cheltuiala pentru consum final a gospodariilor populatiei a inregistrat o majorare cu 0,6%.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut exportul net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (-2,9%) comparativ cu cea a volumului importurilor (-1,2%).

Investitiile in economie au crescut in primul trimestru cu 18,8%, la 12 miliarde de lei

Investitiile realizate in economie au crescut in primul trimestru cu 18,8% fata de aceeasi perioada din 2011, la 12,03 miliarde lei, a anuntat miercuri INS.

Astfel, investitiile in utilaje (inclusiv mijloace de transport) au urcat cu 20,8%, iar cele in lucrari de constructii noi si alte cheltuieli cu 14,9% fiecare.

"Comparativ cu trimestrul I 2011, in trimestrul I 2012 se constata o scadere a ponderii investitiilor in alte cheltuieli cu 0,3 puncte procentuale. Ponderea lucrarilor de constructii noi in total investitii a crescut cu 0,2 puncte procentuale, iar in utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 0,1 puncte procentuale", se mentioneaza in comunicat.

Ramurile in care s-a realizat un volum mai mare de investitii sunt industria si comertul/serviciile (comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor).

Datele BNR arata ca investitiile straine directe au totalizat in primul trimestru 425 milioane de euro, in scadere fata de valoarea de 444 milioane euro din aceeasi perioada a anului trecut.