Datele INS arata ca salariul mediu net a fost in luna noiembrie a anului trecut de 1.377 lei, in crestere cu 2,8% (37 lei) fata de octombrie si cu 0,8% comparativ cu aceeasi luna din 2009.

Cele mai mari salarii le-au castigat angajatii din intermedieri financiare (3.380 lei), iar cele mai mici, cei care lucreaza in hoteluri si restaurante (804 lei).

Castigul salarial mediu brut a fost, in perioada analizata, de 1.900 lei, cu 2,9% mai mare decat in octombrie 2010.

Castigurile bugetarilor au crescut cu pana la 5%

Si desi Guvernul vorbeste inca de austeritate, cel putin in ceea ce-i priveste pe bugetari, salariile acestora cresc de la luna la luna.

Astfel, salariile din invatamant au crescut cel mai mult, cu 5,2%, urmate de cele din administratia publica, cu 2,4%, si de cele din sanatate si asistenta sociala, cu 1,2%.

Acelasi lucru s-a intamplat si in luna octombrie.

INS explica acest fenomen prin plata cu ora, pe langa norma intreaga, in cazul profesorilor, prin cumulul de functii sau prin acordarea de premii ocazionale sau a restantelor salariale, in cazul functionarilor si a personalului medical. Totodata, concedierea unor angajati cu salarii mici a dus la cresterea mediei salariale per ansamblu, mai arata Statistica.

Fata de iunie 2010, insa, (luna ce a precedat taierile cu 25%), castigul salarial mediu net din noiembrie a scazut in sectorul bugetar cu 17,4% in sanatate si asistenta sociala, cu 17,1% in administratia publica, respectiv cu 16,5% in invatamant.

Iar daca pentru anul in curs, Executivul a promis majorarea salariilor bugetarilor cu 15%, premierul Emil Boc a tinut sa atentioneze ca acest lucru se va face concomitent cu reducerile de personal.

Salariile au crescut si in economie

Si majoritatea salariilor din economie au avut o tendinta de crestere in noiembrie, fata de octombrie, ca urmare a acordarii primelor de vacanta, a tichetelor de masa sau cadou, dar si a cresterii productiei.

Cele mai mari cresteri, cu peste 12%, s-au inregistrat in activitatile extractive sau in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice.

Mai citeste si:

SCANDALOS! Salariu la stat: Lulache de la Proprietatea castiga 74.000 de euro pe luna!
Exista si angajati fericiti: salariile “nesimtite” din companiile de stat au ramas neschimbate!