In timp ce patronii magazinelor traditionale se lupta sa achite chiriile si sa isi agate clientii, virtualii vand flori, biciclete, tricouri si plasme intr-o veselie, pentru ca au alte preturi. Astfel, cei mai buni castiga si 100.000 de euro pe an.

Din afara arata ca o casa modesta si nici interiorul nu este mai spectaculos. Asa arata unul dintre cele mai bune site-uri de vanzari de electronice si electrocasnice din Romania, iar dezordinea controlata sunt, de fapt, livrarile pentru ziua urmatoare.

Oktal este insa doar pe locul trei. Si mai puternice sunt PcGarage sau eMag.

In Romania, electronicele inghit grosul banilor cheltuiti in magazinele virtuale. Vin insa puternic din urma cei care vand haine precum FashionUp sau TaraFashion.

Chiar si Mango isi deschide outlet-uri virtuale pentru clientela locala de moda. Fata de magazinele traditionale care pierd 35-50%, in online, castigurile sunt in crestere.

Secretul afacerii?

Compania nu poate functiona fara depozit, insa magazinul fizic poate fi usor transformat. Aproape ca dispar costurile uriase cu chiria, echipa de vanzare si intretinere. Un site are nevoie de gazduire si de doi - trei oameni. De la blogurile care pot fi incepute gratis, pana la site-uri sofisticate de cel putin 3.000 de euro, toate sunt mai ieftine ca un magazin stradal.

Au mare succes pe net si florile, mancarea sau vacantele, toate in crestere cu 50%. Cum altfel, din moment ce romanii au scos din buzunar 200 de milioane de euro pentru cumparaturi on-line doar in ultimul an.