In comuna Lovrin, din judetul Timis, sute de familii folosesc apa termala. Blocurile, scoala, gradinita, biserica si primaria se afla pe o imensa punga de apa fierbinte.

Practic, intr-o statie de transformare, apa vine de la 3000 de metri, la peste 90 de grade si incalzeste agentul termic care ajunge apoi in calorifere. Din pacate, instalatiile sunt vechi de peste 25 de ani, nu au fost schimbate niciodata si rar au fost carpite. Din aceasta cauza, "costurile se ridica undeva la 500-600.000 de euro doar pentru foraj//este foarte greu de exploatat pe viito", a spus Eugen Truta viceprimar Lovrin.

De fapt, tot vestul tarii are rezervoare imense din care ar putea tasni adevarate gheizere, daca cineva le-ar exploata, cum se intampla in Ungaria. La Beius, in judetul Bihor, cei 13.000 de locuitori ai orasului folosesc si ei, in case, comoara din pamant. Primaria a realizat un proiect - unic in tara - cu bani europeni pentru alimentarea intregului oras.

"La aceasta ora, toate marile cartiere, toate institutiile publice - scoli, gradinite - sunt pe apa geotermala", a spus Adrian Domocos, primar Beius

Asa se face ca oamenii din Beius sunt, probabil, singurii romani care platesc doar 77 de lei pe gigacalorie fata de o medie de peste 200 de lei in rest.

"Am platit cel mai mult am platit un milion jumatate. Si asta-i foarte bine", povesteste o localnica. 

Si totusi, putine localitati utilizeaza aceasta resursa. In schimb, de partea cealalta a granitei, vecinii unguri au adevarate parcuri termale, sere si ferme.

"La ora actuala, Ungaria detine locul 1 in Europa la valorificarea economica a apelor termale", a declarat  Petru Urdea profesor Facultatea de Geografie de la Universitatea de Vest Timisoara.

Noi am avut inceputul, dar din pacate lucrurile au mers din rau in mai rau. La ora actuala nici 1% din potential nu este valorificat.

In schimb, in orasul Szentes, serele unde se cultiva legume bio sunt incalzite cu apa geotermala, folosita, desigur, si la complexul balneo-climateric. Acelasi lucru l-au facut si cei la Hajduszoboszlo, la numai 40 de kilometri de Romania, unde exista una dintre cele mai moderne statiuni din estul Europei.

Sursa foto: bihor.ro