Aceasta este una dintre concluziile conferintei internationale organizate de CFA Romania (Certified Financial Analysts - Asociatia analistilor financiari certificati internationali), axata pe relatiile cu China, la care au participat bancheri romani si straini, consultanti, investitori, oficiali de la BNR si Guvern.

Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, crede ca dependenta Romaniei de investitii straine se va mentine pe termen lung, astfel ca se impune refacerea fluxurilor de capital extern pentru a putea avea un ritm de crestere economica de natura sa contribuie la diminuarea decalajelor fata de alte state. "A vorbi despre investitii straine in Romania este intotdeauna nu doar interesant, dar esential. Romania are nevoie mare de investitii straine masive si va pastra aceasta nevoie pe termen lung. Argumentul este recuperarea decalajelor. Sunt elemente care se rezolva in timp. Ramane sa fim convingatori. Se spune ca best money sunt acei bani pe care-i putem obtine si sunt banii altora."

In ultimii ani Romania nu a reusit sa fie foarte atractiva pentru investitorii straini. Investitiile straine s-au prabusit, iar tendinta a continuat si in acest an, in ianuarie intrarile totalizand doar 23 milioane de euro.

Viceguvernatorul bancii centrale si-a focalizat discursul pe privatizari, avertizand ca daca in cazul zacamintelor statul mai poate astepta pana la administrare, fabricile nu pot sa fie tinute inchise pana se ia o decizie daca vor fi administrate sau nu, adica pana cand statul vede daca are capacitatea de administrare sau poate invata cum se manageriaza o afacere.

Citeste continuarea pe www.zf.ro