Veniturile bugetului general consolidat, in valoare de 116,4 miliarde de lei, au fost cu 9,5% mai mari fata de aceeasi perioada din 2010, pe fondul incasarilor record din luna iulie, de 17,1 miliarde de lei. Incasarile au crescut in principal la veniturile din taxa pe valoare adaugata (TVA), cu 28,2% fata de aceeasi perioada din anul precedent si accize unde incasarile sunt mai mari cu 16,2%, se arata intr-un comunicat emis de Ministerul Finantelor Publice.

In structura, incasarile din TVA (29,85 miliarde de lei) au fost influentate de cresterea incasarilor din operatiuni interne cu 29,8% si a incasarilor din importurile de bunuri cu 32,8%.

Veniturile din accize (12,46 miliarde de lei) au fost sustinute in principal de majorarea nivelului de taxare la unele produse: motorina, benzina fara plumb, produse intermendiare si tigarete dar si a masurilor de combatere a evaziunii fiscale, potrivit unui comunicat al MFP.

Contributiile de asigurari sociale (33,14 miliarde de lei) au fost cu 8,0% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent.

Incasarile din impozitul pe profit, de 7,5 miliarde de lei, au depasit pe cele din aceeasi perioada a anului precedent cu 0,6%.

Cheltuielile bugetului general consolidat au insumat 129,3 miliarde de lei, in crestere cu cu 1,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar ca procent in PIB s-au redus cu 1 punct procentual, la 23,8% din PIB.

Potrivit Ministerului de Finante, cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat cu 12,0% fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 19,55 miliarde lei, din cauza platilor pentru servicii medicale si medicamente. Pe structura, cresterea s-a inregistrat in cea mai mare parte la Ministerul Sanatatii, ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli, precum si la bugetele locale (24,1%) ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale.

Se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent cheltuielile de personal (-14,8%), subventii (-8,1%) si asistenta sociala (- 1,5%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 58,9% fata de primele opt luni ale anului 2010, iar cheltuielile cu dobanzi s-au majorat cu 24,5 % fata de anul precedent, reprezentand 63,8% din programul anual.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele opt luni in suma de 19,95 miliarde lei, fata de 16,9 miliarde lei inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent. Cheltuielile de capital au totalizat 10,4 miliarde lei, cu 14,3% peste nivelul din august 2010.

Potrivit intelegerii cu Fondul Monetar International si celelalte institutii internationale, deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca in acest an 24 miliarde de lei, echivalentul a 4,4% din PIB.

Citeste si:

Mihail Gorbaciov: Rusia risca sa piarda 6 ani daca Putin redevine presedinte

Banci cu renume, acuzate de practici neloiale. Ce institutii de credit sunt investigate de Comisia Europeana