In Luna martie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,6%, cele ale marfurilor nealimentare au urcat cu 0,3%, iar tarifele serviciilor cu 0,2%.

Dintre alimente de departe cea mai mare crestere a fost inregistrata la oua, de 27,1%, alte majorari fiind consemnate la legume (8,7%) si fructe (6,8%).

In ceea ce priveste marfurile nealimentare combustibilii s-au scumpit cel mai mult, cu 3%, preturile scazand insa la medicamente si energie termica.

Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (aprilie 2011 - martie 2012) fata de aprilie 2010 - martie 2011, determinata pe baza IPC, este de 4,5%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 4,6%, se arata intr-un comunicat al INS.

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) au apreciat, in cadrul unui sondaj intern, ca inflatia anuala va cobori dupa primele trei luni la un nou minim istoric, de 2,5%, dar pana la finele anului va urca semnificativ, la 3,5%.

Estimarile pentru rata anuala a inflatiei de la finele lunii martie variau intre 2,2% si 2,8%. Analistii din AAFBR se asteptau ca rata anuala a inflatiei sa atinga 2,5% inca din luna februarie.

Rata anuala a inflatiei a coborat in februarie la 2,59%, un nou minim istoric, cresterea preturilor de consum fata de ianuarie fiind de 0,64%.

Banca Nationala a Romaniei a ridicat, in februarie, prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3% la 3,2%, din cauza efectului de baza.