Recompensa de 300.000 € pentru cel care descopera solutia "miraculoasa" a iesirii din zona euro
Seful executiv al lantului de retail Next ofera o recompensa de 300.000 de euro celui care-i poate explica strategia pe care statele membre UE trebuie sa o aplice pentru a iesi din zona euro, scrie TheJournal.ie.
Pentru a castiga fabuloasa suma, specialistul ar trebui sa realizeze o schema potrivit careia o tara poate parasi zona euro fara consecinte grave asupra poporului sau si a celorlalte ramase in Uniune.
Dilema presedintelui executiv al companiei Next, Simon Wolfson, este relativ simpla: cum poate un stat iesi, in mod controlat, din zona euro. Interesul directorului este alimentat de faptul ca, pana la ora actuala, niciun stat din Uniunea Europeana nu a iesit din uniunea monetara. Drept urmare, nu se cunoaste inca mecanismul dupa care o tara trebuie sa procedeze in cazul in care vrea sa iasa din zona euro.
Una dintre problematicile economice actuale, care afecteaza moneda europeana in mijlocul crizei datoriilor suverane, consta in stabilirea circumstantelor in care statele pot parasi zona euro. Tratatul de la Maastricht specifica criteriile potrivit carora trebuie organizata o intalnire la nivelul statelor UE, atunci cand un alt stat doreste sa adere la zona euro, insa documentul nu precizeaza exact procedeul in cazul unei iesiri din zona. Concret, nu exista nicio formula exacta pentru tarile deja membre UE, care au ganduri de abandon a Uniunii si de reintroducere a propriilor monede.
Provocarea pe care o lanseaza Wolfson este aceea de a descoperi un sistem viabil ce permite tarilor din UE sa renunte la moneda euro in mod controlat, cu un impact minim asupra propriilor popoare, dar si a celorlalte inca prezente in zona.
Proiectul executivului de la Next vizeaza academicienii si analistii din intreaga lume, dar este deschis oricui e interesat de subiect. Iar cu un premiu de 300.000 de euro, candidatii nu vor intarzia sa apara, scrie si Business Insider, cu atat mai mult cu cat provocarea lansata de Simon Wolfson este deschisa pana anul viitor.
“Exista posibilitatea ca presiunea politica ori economica sa forteze unul sau mai multe state sa iasa din zona euro. Procesul acesta e insa prost manageriat deoarece ar putea ameninta economiile europene, forta de munca si stabilitatea sistemul bancar international”, spune Wolfson.
Asadar, castigatorul premiului va trebui sa explice cum va functiona o tara post-euro, cum va fi supervizata tranzitia de la statutul de stat membru la stat non-membru si in ce masura vor fi afectati angajatii, economiile si datoriile poporului respectiv.
Acesta este al doilea mare premiu, acordat vreodata in Economie, cash, dupa Premiul Nobel. Cei interesati pot obtine mai multe informatii despre conditiile de participare, politica competitionala etc. pe policyexchange.org.uk. Termenul limita de aplicare este 31 ianuarie 2012.
Citeste si:
Guvernul condus de Lucas Papademos a obtinut votul de incredere a Parlamentului grec