"Maximul inflatiei l-am vazut in ianuarie. Vom mai avea o crestere in aprilie, dupa care trendul va fi unul lin descendent, doar daca nu vor mai avea loc modificari ale preturilor administrate", a declarat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, citat de Mediafax.

In luna ianuarie, preturile de consum au crescut cu 1,7%, din cauza din cauza majorarii preturilor la tutun, tigari, combustibili si energie electrica, iar de la 1 aprilie pretul medicamentelor a urcat cu pana la 6%, fiind actualizat in functie de cursul valutar utilizat in bugetul pe 2010.

"Daca ne uitam la cauzele inflatiei, observam ca ele tin de structura economiei romanesti. Sunt cresteri de preturi care nu pot fi evitate, de exemplu la medicamente sau energie", a aratat economistul-sef al ING, Nicolaie Chidesciuc.

Economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, considera ca avansuri de peste un punct procentual precum in ianuarie vor mai avea loc in acest an doar in masura in care vor fi ajustari majore de preturi administrate.

"Riscurile cele mai mari ale inflatiei vin de la preturile administrate. Producatorii de gaze cer majorari ale preturilor de gaze de 17-18%, ceea ce este enorm, si ar putea avea un impact foarte mare", a spus Dumitru.

El anticipeaza o "cocoasa inflationista" in trimestrul al treilea, generata de cresteri ale preturilor administrate si de preturile la alimente, care vor fi afectate de un efect de baza negativ deoarece in perioada similara din 2009 preturile la alimente au stagnat, situatie greu repetabila in acest an.

Chidesciuc considera ca, istoric vorbind, producatorii intotdeauna au cerut cresteri de 15-20% a preturilor la gaze, dar au primit doar 5%, astfel ca este foarte posibil sa se intample la fel si de aceasta data.

Referitor la sansele ca BNR sa atinga tinta de inflatie stabilita pentru finele anului, de 3,5% plus/minus un punct procentual, analistii sunt de acord ca majorarea preturilor din prima luna a ingreunat misiunea BNR, dar nu toti cred ca banca centrala va rata tinta.

"Daca ne uitam in prima luna a anului inflatia a fost foarte mare. O mare parte din inflatia tintita pentru finele anului a avut loc in ianuarie. E o misiune extrem de dificila a banii centrale, dar inca realizabila. Daca preturile administrate vor creste foarte mult, povestea s-a incheiat", a spus Dumitru.