"Zilele acestea au ajuns la Bucuresti trei scrisori din partea CE, prin care i se aduce la cunostinta Guvernului faptul ca trei dintre cele mai importante programe operationale cu fonduri europene vor fi suspendate. Aceasta decizie este luata ca urmare a gravelor deficiente inregistrate in procesul de acordare a contractelor atribuite prin licitatie si la administrarea acestora. Este o veste foarte greu de digerat, care arata ca procesul de reforma nu a fost finalizat, la fel si lupta impotriva coruptiei", a afirmat Martin Schulz, in fata parlamentarilor romani, potrivit Mediafax.

El a spus ca asigura tara noastra ca nu este singura in aceasta lupta. "UE va sustine", a precizat el.

Martin Schulz s-a adresat parlamentarilor romani in limba germana, aratand ca este o onoare deosebita sa vorbeasca in aceasta limba. "Presupun ca nu toti vorbiti limba germana, asa ca aveti nevoie de casti. (...) Am sa astept pana impartiti echipamentele. Este o onoare deosebita sa vorbesc aceasta limba", le-a spus Schultz parlamentarilor romani la inceputul discursului.

CE a informat, joi, autoritatile romane ca a decis sa presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE, respectiv "Transport", "Regional" si "Cresterea competitivitatii economice", Romania avand la dispozizie doua luni pentru remedierea deficientelor.

CE a precizat ca masurile adoptate fac parte dintr-o procedura reglementata de protejare a intereselor financiare ale UE si a modalitaților de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicand aceleasi norme si standarde pentru toate statele membre.

Presedintele PE, care efectueaza o vizitade doua zile in Romania, a sustinut in aceasta dimineata un discurs in fata Parlamentului reunit al Romaniei, urmand ca apoi sa aiba intalniri cu presedintele Traian Basescu, la Palatul Cotroceni si cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean.

Premierul Victor Ponta si Martin Schulz au fost impreuna, in cursul dupa-amiezii de marti, pentru a inaugura o statie de epurare a apei, realizata la Bumbesti Jiu cu fonduri europene nerambursabile, in valoare de 2,5 milioane de euro, dupa care s-au deplasat la Targu Jiu, unde au avut programe diferite pentru o scurta perioada de timp.