El a amintit ca Romania indeplineste conditiile legale pentru accederea in acest spatiu.

"Toti liderii europeni au subliniat, nu o data, in reuniunile noastre, ca au fost indeplinite conditiile legale pentru accederea Romaniei la Spatiul Schengen. Ultima intrunire a fost in martie, iar, discutand cu ministrii de interne, s-a pus problema accederii Romaniei si Bulgariei in septembrie", a aratat Rompuy.

Rompuy si-a declarat satisfactia pentru faptul ca Romania "are incredere si ia masuri la problemele de granita si de coordonare a politiei de granita". "In aceste conditii, Romania devine un punct de intrare sigur in Spatiul Schengen", a tinut sa precizeze oficialul european.

Potrivit afirmatiilor sale, controlul frontalier pune si probleme bugetare. Acesta a adaugat ca a discutat subiectul accederii Romanei in Spatiul Schengen, in cursul diminetii, cu presedintele Traian Basescu.

"Libertatea de miscare, libertatea de acces la servicii si munca sunt o valoare de baza a Uniunii Europene, a statului de drept, un semn al civilizatiei, iar in acest spatiu nu exista loc pentru stigmatizare, asa cum se intampla in unele tari in zilele noastre", a mai declarat acesta.

Van Rompuy: "Guvernul sa fie mai eficient pentru a depasi punctele slabe in absorbtia fondurilor"

Presedintele Consiliului European a sustinut, totodata, ca, pentru a depasi punctele slabe din absorbtia fondurilor europene, Romania are nevoie de cresterea eficientei Guvernului si reformarea intreprinderilor de stat.

"Depasirea punctelor slabe va necesita mai multa activitate, mai ales in ce priveste eficienta Guvernului si reforma intreprinderilor de stat. (...) Valorificarea fondurilor Uniunii Europene este de o importanta cruciala", a spus Van Rompuy, in declaratia de presa de la Palatul Cotroceni dupa intrevederea cu presedintele Traian Basescu.

Oficialul european a aratat ca, pe langa sprijinul oferit din partea institutiilor europene, Romania are nevoie sa faca noi progrese in acest domeniu.

"Avem nevoie de mai mult progres pentru a putea obtine si procesa fondurile care sunt destinate pentru tara, in bugetul Uniunii Europene, dupa progresul care s-a inregistrat deja. Parlamentul European tocmai a convenit asupra unui nou instrument care va ajuta Romania in continuare. Banca Europeana de Investitii se va implica si desigur Europa poate sa faca asta", a mai spus Van Rompuy.

Herman Van Rompuy: "Nu ne putem imagina o Uniune Europeana fara Romania"

In cei cinci ani de cand a intrat in UE, Romania s-a schimbat foarte mult, a declarat presedintele CE, mentionand ca nu se poate imagina Uniunea Europeana fara Romania.

"Ne intalnim astazi exact la sapte ani dupa ce Romania si Bulgaria, impreuna cu cele 25 de state membre UE, au semnat intrarea Romaniei in UE", a mai spus Rompuy.

"Tara dumneavoastra a ocupat un loc important in harta mea mentala a Europei",
a adaugat presedintele Consiliului Euopean.

Van Rompuy: "Initiativele pentru controlul frontierelor vor creste increderea in aderarea la Schengen"

"Salut faptul ca tara dumneavoastra ia initiative pentru cresterea increderii intre timp. De exemplu, in domeniul controlului frontierelor si cooperarii politiei. Acest lucru va asigura faptul ca Romania va deveni un punct de intrare sigur in zona Schengen", a spus Van Rompuy, in declaratia de presa de la Palatul Cotroceni dupa intrevederea cu presedintele Traian Basescu.

De asemenea, el a amintit ca la ultimul Consiliu European de la inceputul lunii martie a indemnat pentru luarea unei decizii privind aderarea Romaniei si Bulgariei in septembrie, avand in vedere ca toti liderii europeni au subliniat de mai multe ori la reuniunile de la Bruxelles ca toate conditiile legale de aderare au fost intrunite.

Basescu: "L-am informat pe Van Rompuy ca de la jumatatea anului crestem salariile bugetarilor"

Presedintele Traian Basescu a declarat dupa intalnirea cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, ca l-a informat despre intentia partii romane privind revenirea, de la jumatatea anului, la nivelul salariilor de dinaintea reducerii cu 25%, pentru stimularea consumului.

Presedintele Traian Basescu i-a spus presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, ca mandatul sau de sef al statului poate fi mai scurt, pentru ca in Romania "presedintele poate fi suspendat".

Presedintele Traian Basescu l-a primit astazi, la Cotroceni, pe presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, aflat in vizita oficiala in Romania. Discutia celor doi vizeaza, totodata, teme europene precum eforturile de relansare a cresterii economice si finalizarea aderarii Romaniei la Schengen.

De asemenea, presedintele Traian Basescu a prezentat presedintelui Consiliului European prioritatile Romaniei pentru urmatoarea perioada in domeniul politicilor europene, scrie Mediafax.