Presedintele Romaniei Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa la Palatul Cotroceni unde a vorbit, printre altele, si despre situatia deputatului roman Mihail Boldea, acuzat de inselaciuni imobiliare si cautat international.

Seful statului a precizat ca Boldea este localizat de autoritatile romane, urmand ca in curand sa fie declansata operatiunea de retinere.

Presedintele a precizat ca Boldea "este o problema extrem de importanta" pentru ca este vorba despre un cetatean roman. "Este perfect localizat, in orice moment se poate declansa operatiunea de retinere", a adaugat Basescu.

"Obiectivul" este, a remarcat presedintele, ca deputatul sa fie adus in tara prin intermediul autoritatilor romane, pentru a preveni "detentia in strainatate".

Obiectivele summitului de la Seul

Basescu a mentionat la Cotroceni si principalele obiective ale summitului de la Seul, din Coreea de Sud, eveniment care va avea loc la initiativa presedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama si la care participa 56 de delegatii internationale.

Presedintele a mentionat pacea si securitatea natiunilor ca fiind amenintate de riscuri nucleare, atat militare cat si civile.

Principalele teme ale viitorului summit vor fi legate de politicile nationale privind gestionarea materialelor nucleare, cooperare internationala pentru acordarea de asistenta in gestionarea obiectivelor nucleare, dar si comunicarea publica in materie de siguranta nucleara.

Pe lista subiectelor de discutie se numara si amenintarile nord-coreenilor si ale iranienilor de dezvoltare a unui arsenal nuclear. Pe teritoriul a 25 de state se afla mii de tone de reziduuri nucleare inalt-radioactive, care pot fi utilizate pentru a produce arme nucleare. In cea mai mare partea a statelor, sunt gestionate de firme private, a mentionat Basescu.