Conducerea Ministerului Muncii motiveaza aceasta decizie prin faptul ca nu se poate face diferenta dintre un bolnav inchipuit si unul care s-a vindecat intre timp.

La inceputul anului trecut, presa vuia despre cea mai mare frauda cu certificate pentru persoane cu dizabilitati, in care erau implicati mai multi functionari publici, doctori si oameni de afaceri din Sibiu.

In urma scandalului, Ministerul Muncii a declansat o ancheta in judet. Iar rezultatul a fost socant: 90% dintre certificatele din Sibiu s-au dovedit a fi false iar cei implicati au adus un prejudiciu de 8,2 milioane de euro statului.

Toate aceste cazuri raman de domeniul trecutului. Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta legea privind protectia si promovarea persoanelor cu handicap si a stabilit ca specialistii din comisia de evaluare nu pot decide cine a avut probleme de sanatate in trecut si s-a vindecat si cine nu a suferit niciodata de vreo boala. 

Asa ca nimeni nu mai da banii inapoi. "Daca in urma controlului s-a constatat ca persoana nu se incadreaza intr-un grad de handicap, ii inceteaza dreptul de a fi persoana cu handicap de la momentul in care se face aceata constatare, exista posibilitatea sa fie contestata, iar acea perioada ar trebui sa existe o suspendare a drepturilor pana instanta decide intr-un fel sau altul", explica Denisa Patrascu, secretar de stat in Ministerul Muncii.

Cu alte cuvinte, organele abilitate ar putea declansa anchete in instanta daca vor primi sesizari sau plangeri in acest sens. Putine s-au inregistrat insa pana acum. Reprezentantii Ministerului Muncii spun ca vor incepe o noua evaluare la sfarsitul acestei luni.